napszonda parker nasa
NASA

Felfoghatatlan sebességi rekordot döntött a NASA napszondája

Soha semmi nem ment még ilyen gyorsan az emberiség történetében.

Az amerikai Parker Solar Probe (PSP) űrszondát a NASA még 2018. augusztus 12-én indított a Nap légkörének tanulmányozására. A szerkezet rövid időn belül megtette a hatalmas távolságot, és már rengeteg értékes információval gazdagította a szakembereket. A szonda már tavaly elküldte az első fotókat a Napról, amihez akkor már 77 millió kilométer közel tudott merészkedni. Ez nagyjából a távolság fele a Föld és a csillag között. A PSP ezzel egy rekordot is felállított, hiszen egyetlen objektum sem készített ilyen közelről képeket a Napról.

Ráadásul az eszköz a Vénusz gravitációs mezejét használja ki, amolyan lasszóként , hogy felgyorsuljon és eljusson a Naphoz. Amikor a bolygó közelében járt a Vénuszról is lőtt pár lenyűgöző fotót.

A múlt héten azonban újabb két világcsúcsot is megdöntött. Az egyik a saját rekordja volt: tavaly februárban 18,6 millió kilométerre suhant el a Naptól, ám most jóval közelebb, 10,4 kilométeres távolságig merészkedett.

A másik pedig az emberiség leggyorsabb sebességi rekordja: a PSP egészen elképesztő, 532 ezer kilométer per órás sebességgel suhant az űrben.

Ezzel jócskán rávert a korábbi, 393 ezer kilométer per órás rekordra. Érdekesség, hogy mindez csupán a fénysebesség 0,05 százaléka.

A napszonda 2025-ig összesen 24 alkalommal halad el a központi csillag közelében, és várhatóan 2025-ben újabb rekordot dönt majd, hiszen 690 ezer kilométer per órával fog elsuhanni a Naptól 5,9 millió kilométerre.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk