Az olvadó sarkvidék egyre zöldebb lesz

Az Északi-sark jege az elmúlt két évben erőteljesen megfogyatkozott. Egy tundrai cserjékről nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a tengeri jég eltűnésével az Északi-sark egyre zöldebbé és barnábbá válik.


Az Északi-sarkvidék tengeri jegének rohamos csökkenése a melegedés és a csapadékváltozás következménye. A tundra cserjék éghajlati szempontból érzékenyek a környezeti változásokra. Ezek a cserjék olyan, széles körben elterjedt fás növények északon, melyek éves növekedési gyűrűket alkotnak. A gyűrűk mikroszkóp alatti tanulmányozásával feltárható a sarkvidék élénk éghajlatváltozására adott összes növekedési reakció.

A kutatás, melyben 23 tundra gyűrűit vizsgálták, a lengyel Adam Mickiewicz Egyetemen, Agata Buchwal vezetésével zajlott. A gyűrűk vizsgálatához Alaszkából, Kanadából, Grönlandról, Svalbardról és Szibériából származó nyírfákat és fűzfákat használtak fel.

"A Tundra cserjék nem tudják bejelenteni a klímaváltozás hatásait az Északi-sarkvidéken. Ehelyett türelmesen rögzítik válaszaikat a növekedési gyűrű változásával. A mi feladatunk az, hogy tanuljunk a nyilvántartásukból"

─ nyilatkozta Buchwal.

A tanulmány megállapította, hogy a legtöbb sarkvidéki cserje kihasználja a tengeri jég csökkenése okozta felmelegedést, és elkezd növekedni. Azon cserjék viszont, melyek szárazabb területeken élnek, mérséklik növekedésüket a tengeri jég csökkenésével párhuzamosan.

Az eredmények alapján az éghajlatváltozásnak globális következményei vannak. Azokon a területeken ugyanis, ahol az olvadó jég hatására növekedni kezdtek a cserjék, kevesebb szén lesz a légkörben mint eddig, mivel a cserjék többet fel tudnak szívni. Ahol pedig mérséklődött a növekedésük, ott több szén lesz a légkörben.

Forrás: phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk