repülő autó kína
Youtube/RorocaR

Ejtőernyő is van a sikeresen tesztelt kínai repülő autóban

Újabb vállalat mutatott be sikeres tesztrepülést.

Rohamtempóban fejlődik a repülő autók fejlesztése. Még a tavaly is ritkaságnak számított, ha felemelkedett pár másodpercre egy-egy vállalat szerkezete; idén azonban egyre többen hajtanak végre nagy távolságú, sikeres teszteket. A párizsi olimpiára szánt Volocopter közel három percet tartózkodott a levegőben 30 méter magasságban, a szlovákok repülő autója pedig majd száz kilométert repült 170 kilométer per órás sebességgel.

Most a kínai vállalata szállt be a buliba: az X2 névre keresztelt elektromos repülő autó is túl van egy sikeres felszálláson. Az X2 érdekessége, hogy itt is inkább a drónszerű kialakítást választották, ugyanis a szerkezetnek nincsenek kerekei. Ehelyett a helikopterekről jól ismert talpak segítségével száll fel és le.

Az utasok nélküli repülésről a cég vezetője, Ho Hsziaopeng tett közzé videót a kínai közösségi oldalon.

Az Electrek beszámolója szerint az X2-ben két fő utazhat 200 kg-ig. A szerkezet 360 kg és 35 percig képes repülni –mindezt 130 kilométer per órás sebességgel. A járműben robotpilóta is van, így a szerkezet képes egymaga is megtervezni egy utazást a felszállástól a landolásig.

Az X2-n nyolc, egymástól független elektromos akkumulátor található, hogyha bármi baj történne, ne szálljon el egyszerre az összes. Emellett négy tengelyen nyolc propeller is található rajta. A biztonságra a vállalat extrán odafigyelt: ejtőernyővel is felszerelték az X2-t, hogy az utasok mindenképp biztonságban érjenek talajt.

Arról még nincs hír, hogy mikor kerülhet forgalomba a jármű, de ilyen fejlesztési tempó mellett nem valószínű, hogy évtizedeket kell még várni rá.


A figyelmetekbe ajánljuk