Rendszerhiba okozta a NASA rakétatesztjének sikertelenségét
A hidraulikus rendszer hibája okozta a NASA új SLS (Space Launch System) rakétájának sikertelen tesztjét.

A korábbi aggodalmak ellenére nincs jele annak, hogy megsérült volna az SLS magja. Az Apollo-korszak Saturn V hordozórakétájánál is erősebb SLS a tervek szerint ebben az évtizedben már asztronautákat szállíthat a Holdhoz.

A rakéta egy központi magból, illetve négy alsó RS-25 motorból és két kisebb oldalsó rakétahajtóműből (SRB) áll. A tervek szerint az SLS idén vinné első Hold körüli útjára a NASA legújabb generációs Orion személyszállító egységét. A misszióban nem vesznek részt űrhajósok, a küldetéssel csak a hardvert akarják tesztelni.

A NASA-nál egyelőre nem döntöttek arról, hogy megismételjék a tesztet, vagy elszállítja a 65 méter hosszú SLS-t a floridai Kennedy Űrközpontba, ahol előkészítik majd első útjára. A találgatások ellenére úgy tűnik, nem halasztják el a novemberre tervezett felbocsátást.

A Boeing évek át dolgozott, hogy elkészítse a NASA számára a hordozórakétán. A szerkezet a valaha létrehozott legnagyobb teljesítményű rakéta, fő célja, hogy segítségével ismét embereket juttassanak a Holdhoz. Az asztronautákat szállító Orion űrhajót a Lockheed-Martin és európai cégek építették – adta hírül az MTI.

A figyelmetekbe ajánljuk