szívinfarktust kapó férfi szürke pólóban egy erdőben fut

Temérdek cikk született már a kávé pozitív vagy negatív hatásairól. A '90-es években úgy tartották, növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint egy ideig rákkeltőnek is hitték. Újabban azonban pártolják a fogyasztását a tudósok, ugyanis kiderült: csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.


Bár állatkísérletek alapján a gyógyszertani szakirodalom szerint a koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést, és növeli a stressz hormonok termelődését, a kávéban lévő koffein mennyisége napi többszöri fogyasztás esetén sem olyan sok, hogy az egy felnőtt ember számára egészségtelen legyen.

Épp ellenkezőleg, kutatások szerint pont, hogy kedvező hatással jár a kávéfogyasztás. Korábban egy 16 éves tanulmány eredményéről számoltunk be, mely szerint alacsonyabb rizikójú elhízási hajlandósággal jár és a vastagbélrák kiújulásának esélyeit is csökkenti a kávé. Mi több, a kávéivók kisebb eséllyel halnak meg rákban, agyvérzésben vagy szívrohamban.

Az utóbbi évek vizsgálatai szintén ezt támasztották alá: mint kiderült, napi négy-öt kávé rendszeres elfogyasztása egyértelműen csökkenti a stroke kockázatát a nők esetében.

Az idei évben egy tíz éves kutatás eredményeit is nyilvánosságra hozták: 1992 és 1994 között tudományos megfigyeléseket végeztek a szívinfarktus miatt kórházba kerülő 1369 személyen. A kórtörténetben valamennyiük életmódjának, táplálkozásának részletes adatait leírták, így azt is, hogy az utolsó 12 hónapban rendszeresen ittak-e kávét és ha igen, milyen gyakran.

A betegek sorsát, egészségének alakulását egy évtizeden keresztül követték. A vizsgált személyeket öt csoportba osztották: az elsőbe azokat, akik átlagosan napi egy csésze kávénál kevesebbet ittak. A másodikba azok kerültek, akik 1-3 csészényit fogyasztottak el naponta, míg a harmadik csoportba a 3-5, a negyedikbe az 5-7, az utolsó csoportba pedig a 7 csésze kávénál többet magukba döntő emberek kerültek.

Az eredmények szerint a szívinfarktus okozta halálozás lényegesen több volt azok között, akik nem ittak kávét. A kávékedvelők körében a túlélés esélye a naponta elfogyasztott kávéitallal arányosan nőtt, de a napi hét kávénál többet ivók életkilátásai már romlottak.

A világon eddig létrejött kutatási eredmények alapján bizton állítható, hogy azoknak, akik legalább egy kávét elfogyasztanak naponta, kevesebb betegséggel kell megküzdeniük életük során.

via Egészségkalauz

A figyelmetekbe ajánljuk