timelapse photo of stars

Az ausztrál tudósok által észlelt jelenség nagyon szokatlan, ugyanis 18 percenként egy egész percre bekapcsol és energiát pulzál.


Ausztrál tudósok azt állítják, hogy egy ismeretlen forgó objektumot fedeztek fel a Tejútrendszerben, amely állításuk szerint semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttak. Az objektum, amelyet először egy egyetemi hallgató fedezett fel - megfigyeléseik szerint 18 percenként egy teljes percen keresztül hatalmas rádiós energiakitörést bocsát ki. Az univerzumban gyakran dokumentálnak olyan objektumokat, amelyek energiát pulzálnak.

De a kutatók szerint valami, ami egy percre bekapcsol, rendkívül szokatlan. Az univerzumban be- és kikapcsolódó objektumok nem újdonságok a csillagászok számára, tranzienseknek nevezik őket. De egy olyan objektum, amely egy teljes percre bekapcsolódik, teljesen szokatlan és nagyon furcsa.

A csapat több éves adatok átvizsgálása után megállapította, hogy az objektum körülbelül 4000 fényévre van a Földtől, hihetetlenül fényes és rendkívül erős mágneses mezővel rendelkezik. Az elméletek szerint az objektum egy neutroncsillag vagy egy fehér törpe lehet.

A fehér törpe kifejezés egy összeomlott csillag maradványaira használatos. A felfedezés nagy része azonban továbbra is rejtély. További észlelések fogják megmondani a csillagászoknak, hogy ez egy ritka, egyszeri esemény volt-e, vagy egy hatalmas új populáció, amelyet eddig nem vettünk észre.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk