jánosvitéz

A Klubrádió Anno Budapest című műsorában a főváros épületein, parkjain, közterein kalauzolja végig a vendégeket, kivéve amikor épp nem retro rajzfilmeket dolgoz fel.


feh\u00e9rl\u00f3fia

librarius.hu

Így volt ez a legutóbbi műsorban is, amikor gyermekkorunk emlékeit vették sorra.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténésszel beszélték át a műsor témáit, szóba került a Tűzmadár című szovjet rajzfilm, aminek Jankovics nagy rajongója volt. Illetve arról is beszélgettek, mennyire más gyerekeknek rajzfilmet készíteni, mint a felnőtt korosztálynak.

1952-ben mutatták be az első, Kiskakas Gyémántfélkarcárja című mesét, bár ekkor még itthon nem volt nagy piaca a rajzfilmgyártásnak.

„Macskásy Gyula és Várnai György filmjei tették fel hazánkat a rajzfilmek hazájában, ezek már nem tipikus szovjet karaterajzok voltak."

A 60-as évek elején indult be egy fölfutása a magyar rajzfilmeknek. Később elkezdték digitalizálni ezeket a tartalmakat is, mely gyakorlatilag áttörést jelentett. Ilyen volt például a Fehérlófia, mely ugyan régebbi film, a digitalizálás miatt azonban újból felkapták, így kritikailag is jó fogadtatás övezte.

„A magyar animáció elég sajátos, a díjak számát tekintve a magyar rajzfilm sokkal eredményesebb volt mint a játékfilm. Alapvető karatere nem forszírozott egy irányt, sokfélék voltak a rajzfilmek"

– tette hozzá Jankovics.

A műsort, a Klub Rádió oldalán hallgathatják meg.

A figyelmetekbe ajánljuk