A RIKEN Központ kutatói Japánban nemrég kifejlesztettek egy olyan megfigyelő eszközt, amely rájákra rögzíthető. Ezzel a technológiával természetes módon feltérképezhető az óceánfenék.


Az óceán legalján rengeteg olyan fosszilis anyag, ásványi anyag, és természetes állatfaj található, ami felfedezésre vár. Az óceán mélyét jelenleg járművek segítségével, kisebb-nagyobb sikerekkel sikerül felmérni, ám a RIKEN BDR kutatói Yo Tanaka vezetésével egy teljesen új megfigyelőrendszert fejlesztettek ki – olvasható az Eurekalert hasábjain.

Ez a rendszer a ráják természetes úszási viselkedésére támaszkodik.

"Úgy gondoljuk, hogy az egyszerű pinger (jelvevő) technológiát és digitális fényképezőgépeket ezzel a természetes viselkedéssel ötvözve a ráják segítségével feltérképezhetjük az óceán fenekét, érdemi adatokat gyűjthetünk az óceán élővilágáról és erőforrásairól."

– nyilatkozta Tanaka.

A módszer ráadásul költséghatékony, mivel a ráják elektromosságát használják energiaforrásként. De hogyan működik a feltérképezés? A pinger készülékekről a kutatók ultrahangok segítségével megkapják a helyzetkoordinátákat, a fényképezőgépekkel pedig képeket készítenek az óceán mélyéről. A kutatók úgy vélik, hogy ezen információk összekapcsolásával pontos térképet kaphatnak az óceánfenékről.

A kutatók először egy víztartályban tesztelték a rendszer pontosságát, majd Okinawa partjainál, sík tengerfenéknél is felmérést készítettek. Ezeket a területeket más műszerekkel már felmérték korábban, így a rájákra rögzített eszközök pontosságát tudták igazolni. A következő teszteléshez a kutatók egy változatosabb, komplexebb óceánfeneket keresnek.

Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk