Laboratóriumi kísérleti módszerek helyett a matematikához fordultak, kidolgozva egy jobb modellt.


Edinburghi geológusok egy csoportja kifejlesztettek egy új matematikai módszert, amivel a jövőben sokkal pontosabban előre tudják jelezni a földrengések erejét, mint amennyire eddig laboratóriumi körülmények közt tudták.

A földrengéseket a földkéregben található lemezek, a filloszilikátok mozgása idézi elő, amikor egymásnak csúsznak, akkor földrengés alakul ki. Ezek viszont mindig mikroszkopikus mozgásokkal, ezt pedig nehéz laboratóriumi kísérletek révén reprodukálni. Az új módszerrel viszont jobban meg tudják saccolni ezeket a mozgásokat, továbbá azt, hogy milyen erősségű ütközésre van szükség ahhoz a földkéregben, hogy a felszín felett is érződjön.

Ugyanakkor messze még a vége, ugyanis a filloszilikátok gyakran meg is állítanak földmozgásokat, ugyanis bizonyos feltételek miatt akár fel is gyorsulhat a mozgásuk. Az Európai Unió által támogatott kutatás folyik tovább a modelen – írja a BBC.

Friss

Közel 400 éves hadihajó roncsait találták meg a dán partoknál

Az ország Viking Hajómúzeum szakértői szerint a hajó az a Delmenhorsté lehet, ami 1644 októberében, tengeri csata közben süllyedt el.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk