mókus

A kaliforniai South Lake Tahoe területén élő mókusok tesztje pozitív lett a pestisre, ami arra késztette a hatóságokat, hogy több helyet is bezárjanak a környéken. A fertőzött állatok elvileg nem érintkeztek emberekkel.


A pestist okozó baktérium, a Yersinia pestis a kaliforniai egészségügyi minisztérium szerint természetes módon jelen van Kalifornia egyes részein, köztük El Dorado megyében, ahol South Lake Tahoe is található. Tavaly egyébként egy South Lake Tahoe-i lakosnál pozitív lett a pestisre vonatkozó teszt, ami öt év óta az első ehhez hasonló eset volt az államban – számolt be korábban róla Live Science.

Ha azt mondjuk pestis, leginkább a fekete halálra gondolunk, ami a 14.században pusztított Európában. Ám a fertőzések még napjainkban is előfordulnak, bár az emberi esetek viszonylag ritkák, és általában közönséges antibiotikumokkal jól kezelhetők.

Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention szerint évente átlagosan körülbelül hét pestises megbetegedés fordul elő. A legtöbb pestises eset Új-Mexikó északi részén, Arizona északi részén, Colorado déli részén, Kaliforniában, Oregon déli részén és Nevada nyugati részén fordul elő. Az 1990-es évek óta a legtöbb emberi pestises megbetegedés alapvetően Afrikában fordult elő világszerte.

A betegséget leginkább rágcsálók, köztük mókusok, patkányok, valamint bolháik terjesztik. Az emberek a járványt bolhacsípés, illetve a fertőzött állat szöveteivel vagy testnedveivel való érintkezés útján kaphatják el.

Ne etessük ezeket az állatokat piknikező vagy kemping területén. Az emberek tartsák távol a háziállataikat a rágcsálók odúitól, és viseljenek hosszú nadrágot és rovarriasztót, hogy csökkentsék a bolhák által okozott fertőzés lehetőségét"

– olvasható Dr. Bob Hartmann, El Dorado megye ideiglenes közegészségügyi tisztviselőjének közleményében.

A helyi és állami tisztviselők ezen a héten még továbbra is vizsgálni fogják a rágcsálókat, hogy felmérjék a pestis veszélyét a lakosságra nézve.

A figyelmetekbe ajánljuk