kacsacsőrű emlős vízben úszik

További kérdéseket vetett fel az egyébként is misztikus élőlényről egy felfedezés, amely során kiderült: a kacsacsőrű emlősök fluoreszkáló zöldes-lila árnyalatot árasztanak magukból UV-fény alatt.


A kacsacsőrű emlősök évszázadok óta fejtörést okoznak a tudósoknak, hiszen olyan megmagyarázhatatlan jegyeik vannak, mint a méreggel teli sarkantyúk, a hasi bőr alól szivárgó anyatej, vagy a képességük, hogy egyetlen nap alatt a testtömegük negyedének megfelelő mennyiségű ételt képesek elfogyasztani.

Kinézetük és a már említett fizikai tulajdonságaik olyannyira abszurdnak hatottak, hogy az egyébként tojásrakó emlősállatokról készült rajzokat a 18. században az európai zoológusok egyszerűen átverésnek hitték. A mostani tanulmány eredménye pedig nemhogy megkönnyítené a szakemberek dolgát, de még több kérdést vet fel bennük az egyetlen madarak, hüllők és emlősök jegyeivel is rendelkező fajjal kapcsolatban.

Jonathan Martin, az amerikai Wisconsin államban található ashlandi Northland Főiskola erdőgazdálkodási docense egy nap ultraibolya fényt kibocsátó zseblámpával világított meg egy repülő mókust a hátsó kertjében, mire az állaton cukorrózsaszín árnyalat tűnt fel. Az eset felkeltette Martin érdeklődését, így néhány kollégájával együtt ellátogatott a chicagói Field Múzeumba, ahol megismételte a folyamatot az intézmény kacsacsőrű emlős gyűjteményén, felfedve ezzel az állatok fényesen fluoreszkáló zöldes-lilás szőrzetét.

A kacsacsőrűek zöldes-lila színt árasztanak magukból ultraviola fény alatt.

Jonathan Martin

Egy tanulmány szerint a fluoreszkáló anyagok az emlősök szőrtüszőibe ágyazódnak, bár a tudósok nem tudják, miért.

„Pusztán a fluoreszcencia megtalálása nem jelenti azt, hogy annak különös célja lenne".

– mondta a New York Timesnak Sönke Johnsen ézékszervi biológus. Hasonló sugárzó színek többek között a korallzátonyokban és a tengeri teknősökön is fellelhetők, bár az emlősöknél ritkábban fordul elő ez a jelenség.

Összességében a felfedezés további kérdéseket vetett fel arról, hogy a kacsacsőrűek vajon képesek-e látni az UV-fényt, amely az emberek számára általánosságban nem érzékelhető, kivéve az olyan tárgyakon, mint például a fehér póló. Mindenesetre a kacsacsőrű emlősök izgalmas kinézetükkel sok mindenkit megihletnek, feltűnnek például az ausztrál 20 centesen, különböző textíliákon és ruhákon, de egy közkedvelt rajzfilmben is. A faj fennmaradásában remélhetőleg segíthet majd annak növekvő rajongótábora, hiszen a kacsacsőrűek lassan a kihalás szélére sodródnak a globális felmelegedés következtében.

via Colossal

A figyelmetekbe ajánljuk