állatmenhely
Shutterstock

Rengeteg házi kedvenctől megváltak a válság miatt

Rekordszámú kutyát és macskát adtak be a brit állatmenhelyekre a rossz gazdasági helyzet miatt. Sok gazdinak már nem fér bele pluszköltségként az állatok etetésé és gondozása.

Az olyan egzotikus háziállatok is, mint például a kígyók vagy gyíkok is túl drágának bizonyulnak, mivel speciális fűtést és világítást igényelnek − írja a Haszon a Reuters alapján.

Beszédes, hogy három kígyót, köztük egy 2,4 méteres boát, nemrég párnahuzatokban dobtak ki egy hüllőbolt előtt − közölte az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód megelőzésére létrehozott Királyi Társaság (RSPCA).

A brit Dogs Trust menhely − ahol jelenleg 692 kutya vár otthonra − utoljára a 2008-as pénzügyi összeomlást követően tapasztalt a mostani állapotokhoz hasonlót.

Ez az életszínvonal-válság sokkal gyorsabban ránk tört, mint azt az emberek valaha is gondolták volna

− mondta Adam Clowes, a Trust operatív igazgatója.

Magyar viszonylatokban is megfigyelhető a változás, olyannyira, hogy az olcsóbb, 260 forintos csirke far-hát iránt megnövekedett a kereslet az elmúlt hónapokban, mivel a kutyakonzervárak az egekbe emelkedtek − minderről a Haszon ebben a cikkében írt. .

A nyomás akkora, hogy az állatvédő szervezetek fontolgatják, hogy kiterjesztik a vészhelyzeti támogatási alapot − amit a szociális segélyben részesülő, háziállatuk tartásához rövid távú pénzügyi támogatásra szoruló emberek számára tartanak fenn − a közepes jövedelműekre is.

Az állatvédők attól is tartanak, hogy az életszínvonal csökkenése hatással lesz az adományokra, bár ezt egyelőre nem tapasztalják.

Mindez egyébként ellentétes tendencia a világjárvány idejéhez képest, amikor a háziállatok iránti kereslet megnövekedett.

Most a háztartások arra készülnek, hogy az energiaszámlák januárban több mint háromszorosára emelkednek a tavalyi évhez képest. Jól bemutatja a jelenséget, hogy az állatok örökbefogadására irányuló kérelmek száma a zárlatok idején tapasztalt mintegy 10 ezerről havi 100-ra csökkent.


A figyelmetekbe ajánljuk