Tokió.

Milliókat fizet az állam a családoknak, ha elköltöznek ebből a fővárosból

A japán kormány gyermekenként 1 millió jent (körülbelül 3 millió forint) ajánl fel azoknak a családoknak, akik elköltöznek Tokióból, hogy megpróbálják megállítani a régiók népességfogyását.


A japán médiajelentések szerint az ösztönzőlépést – amely drámai emelkedést jelent a korábbi 300 000 jen költözési díjhoz képest – áprilisban vezetik be, a hanyatló városok és falvak életre keltésére irányuló hivatalos törekvés részeként.

Bár Tokió lakossága tavaly először csökkent – ezt a tendenciát részben a koronavírus-járványnak tulajdonítják –, a döntéshozók úgy vélik, többet kellene tenniük a város népsűrűségének csökkentése érdekében, és arra kell ösztönözni az embereket, hogy kezdjenek új életet az ország „kevésbé divatos" részein, amelyeket az elöregedés, a népességfogyás és a fiatalabbak Tokióba, Oszakába és más nagyvárosokba való elvándorlása sújtott.

A „jutalmat” – amely a már rendelkezésre álló 3 millió jen pénzügyi támogatáson felül jár – Tokió 23 központi kerületében és a szomszédos Saitama, Chiba és Kanagawa prefektúrákban élő családoknak ajánlják fel.

A támogatáshoz a családoknak a tokiói agglomeráción kívülre kell költözniük, bár egyesek akkor is megkaphatják a pénzt, ha a város határain belül fekvő hegyvidéki területekre teszik át a székhelyüket – közölte a Kyodo hírügynökség japán tisztviselőket idézve.

Ez is érdekelhet: Japán arra biztatja az állampolgárait, hogy fogyasszanak minél több alkoholt

Mintegy 1300 önkormányzat – az összes önkormányzat mintegy 80%-a – csatlakozott a programhoz, remélve, hogy hasznot húzhatnak az életminőséggel kapcsolatos lakossági hozzáállás megváltozásából, amely a világjárvány idején kapott lendületet, amikor egyre több munkavállaló fedezte fel a távmunka előnyeit.

A támogatáshoz azonban szigorú szabályrendszert kötöttek. Az érintett családoknak legalább öt évig az új otthonukban kell élniük, és a háztartás egyik tagjának dolgoznia kell, vagy új vállalkozást kell nyitnia. Azoknak, akik öt év eltelte előtt elköltöznek a szóban forgó régiókból, vissza kell adniuk a pénzt.

A tisztviselők remélik, hogy a felajánlott bőkezű összegek arra ösztönzik majd a legfeljebb 18 éves gyermekekkel rendelkező családokat, hogy újjáélesszék az elnéptelenedett régiókat, és enyhítsék a közszolgáltatásokra nehezedő nyomást Tokióban, a világ legnagyobb, mintegy 35 millió lakosú metropoliszában.

A költöző családok elvileg háztartásonként 1-3 millió jent kapnak, amennyiben megfelelnek a három feltétel egyikének: a költözés helyszínén egy kis- vagy középvállalatnál vállalnak munkát; távmunkában folytatják régi munkahelyüket; vagy vállalkozást indítanak új lakóhelyükön – írja a Nikkei üzleti lap. A magasabb kifizetések figyelembevétele után egy kétgyermekes család akár 5 millió jenre is jogosult lehet.

A pénz fele a központi kormánytól, a másik fele pedig a helyi önkormányzatoktól származik majd.

A program három évvel ezelőtti elindítása óta nehezen nyerte el a közvélemény tetszését, 2021-ben – a távmunka gyakoribbá válásának évében – 1184 családnak nyújtottak támogatást, míg 2019-ben 71, 2020-ban pedig 290 családnak.

Forrás: The Guardian

A figyelmetekbe ajánljuk