kínai repülő autó
Xpeng

A Tesla riválisa mindenkit beelőzhet a repülő autójával

A kínai Xpeng elektromos járművekkel foglalkozó cég (és a Tesla egyik riválisa) leányvállalata, a HT aero bemutatta új autó koncepcióját, amely a levegőben repülni, a földön pedig közlekedni fog.


A kínai autós startup komolyságát jól mutatja, hogy több mint 500 millió dollárt gyűjtött össze külső befektetőtől, hogy már 2024-ben futószalagra kerüljön a futurisztikus modell.

Az új jármű ultrakönnyű kialakítású lesz. Az utakon megszokott hagyományos autó képes lesz repülőgéppé alakulni egy összecsukható rotormechanizmus segítségével. A propellerek az „autóüzemmódban" a járműbe lesznek integrálva, míg repülésre előkészítve mintegy tizenkét méteres magasságba nyúlnak majd ki. A repülő autó számos biztonsági funkcióval rendelkezik majd, köztük ejtőernyőkkel, és fejlett környezetfelismerő rendszerrel, amely a felszállás előtt biztonsági felméréseket végez.

Xpeng

A HT aero azonban hozzátette, hogy a végleges design menet közben változhat, mivel számos, a hasonló típusú járművekhez szükséges kihívást kell figyelembe venniük a jövőbe. A sorozatgyártás 2024-ben kezdődik, és a vállalat szerint az ára nem lesz teljesen elrugaszkodott: 157 ezer dollárnál is alacsonyabb lesz, azaz nagyjából 40 és 50 millió forint között.

Xpeng

A figyelmetekbe ajánljuk