Bolt.

Karácsony előtt válhat hiánycikké az egyik legfontosabb alapélelmiszer

India drasztikus lépése miatt világszerte óriási rizshiány, illetve drágulás alakulhat ki karácsony előtt.


A rizs a világ egyik legkelendőbb és legfontosabb élelmiszere, most azonban komoly gond adódott az iparágban. India ugyanis exporttilalmat vezetett be a rizsre, ez pedig egész konkrétan élelmiszerbiztonsági problémákat is felvethet.

Az ország 2023 júliusában megtiltotta a sima, fehér, hosszú szemű rizs kivitelét Indiából, erről a problémáról egyébként már mi is írtunk korábban.

Ez is érdekelhet: Valóban meg kell mosni a rizst főzés előtt? A válasz összetettebb, mint gondolnád

Az 1,4 milliárdos ország rizskészletének nagy részét a monszun okozta szélsőséges időjárás idén tönkretette. Ennek következménye az lett, hogy 1 hónap alatt 3 százalékos áremelkedés történt, amely a szegényebb néprétegek számára megélhetési katasztrófát jelent.

Normális körülmények között India közel 10 millió tonna rizst exportál a külföldi országokba, ez most idén azonban biztosan nem így lesz.

A Vince magazin az Agrárszektorra hivatkozva azt írja, India rizsexportja a piac 40 százalékát teszi ki, így bármilyen erre vonatkozó tilalom gyorsan befolyásolja a globális árakat.

A Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet azt állítja, hogy számításaik szerint a rizs ára 15-20 százalékkal emelkedett meg, azaz 12 év után most van a legmagasabb szinten.

Az Indiából származó egyszerű, fehér, hosszú szemű rizst számos afrikai és délkelet-ázsiai országba szállítják. Így a tilalom bevezetése ezeket a fejlődő országokat érinti a legkeményebben

– mondta Peter Bachmann, a politikai és kormányzati ügyekért felelős alelnök a CNBC-nek.

A figyelmetekbe ajánljuk