egy nő egy táblára ír filccel
Fotó: Shutterstock

6 módszer, amivel felturbózhatod a problémamegoldó képességeidet

Mindenki szeretné tudni, hogyan válhat jobb és gyorsabb problémamegoldóvá, kreatívabb megoldóemberré. Utánajártunk, mi a titok!


Irigykedve nézzük azokat az embereket, vezetőket akiknek – úgy tűnik − mindig mindent sikerül jól csinálniuk, így sikert sikerre halmoznak. Míg mi, többiek azzal is küszködünk, hogy lépést tartsunk kisebb feladatainkkal.

Nagy hasznunkra lehet a kérdésben A tökéletlenek: Stratégiai gondolkodásmód bizonytalan időkre (The Imperfectionists: Strategic Mindsets for Uncertain Times) című könyv, melyben Robert McLean és Charles Conn befektetőként, vállalkozóként és környezetvédőként szerzett tapasztalataikról írnak – osztja meg az Inc. Az alábbi hat tipp innen származik, és garantáltan megkönnyíti a hatékony problémamegoldást.

Ez is érdekelhet: Nem szimpatikus az új főnököd? Íme, a megoldás!

1. A megfelelő kérdések generálják a legjobb felismeréseket.

A legjobb üzleti vezetők kíváncsiak a probléma minden elemére. Vezetőként képesnek kell lenned arra, hogy természetes mintafelismerő késztetéseidet felfüggeszd ahhoz, hogy a kihívásokat új megvilágításban lásd. A megfelelő kérdések feltevése csökkenti a bizonytalanságot, és segít új válaszokat találni. El kell kezdened valóban figyelni, ha tanulni akarsz a kérdésekből. Függeszd fel az előítéleteidet, felejtsd el a vezető kérdéseket, és végezd el a szükséges nyomon követést, hogy megerősítsd, amit hallani vélsz!

2. Nézd a problémát több szemüvegen keresztül!

A lencse megváltoztatásával vagy a nyílás tágításával a hagyományos látásmód perifériáján túli veszélyeket és lehetőségeket is azonosíthatsz. Emellett ráközelíthetsz a probléma valódi szerkezetére, ahelyett, hogy egy régi megoldást erőltetnél, vagy csak a felülettel foglalkoznál. A szakmában ezt a megközelítést néha szitakötőszemnek is nevezik.

Ha tovább olvasnál: Unatkozol a munkahelyeden? Ezt akarja elmondani az agyad!

​3. Folyamatosan kísérletezz próbálkozás és hiba útján!

egy f\u00e9rfi sz\u00ednes cetliket ragaszt egy \u00fcvegajt\u00f3ra, a koll\u00e9g\u00e1i n\u00e9zik k\u00f6r\u00fcl\u00f6tte

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy nagyszerű problémamegoldó legyél, a hagyományos adatokon túl kell lépned, hogy felfedezd a holnap bizonyítékait a hipotézisek tesztelésére. Az internet és az azonnali globális kommunikáció lehetővé és költséghatékonnyá tette ezt a fajta közvetlen kísérletezést, ami korai pivotokhoz és újbóli próbálkozásokhoz vezet.

​4. Vedd igénybe a tömeg kollektív intelligenciáját!

A változások mai ütemében nem valószínű, hogy a legjobb ember, aki képes megoldani egy adott kihívást, pont a te négy faladon belül van. Az okos vezetők ma már szélesebbre vetik ki a hálójukat, és az interneten a tömeghez, valamint az iparági szervezetekhez, kormányokhoz, sőt, még a versenytársakhoz is fordulnak. Ehhez az kell, hogy a legkülönbözőbb emberekből álló, jól működő csoportokat hozz létre, azaz hajlandónak kell lenned megosztani a kihívásokat.

​5. Ne követeld meg a kockázat kiküszöbölését maximalizmussal!

A nagyszerű problémamegoldás megköveteli az esélyek felmérését, az alacsony költségű minimálisan életképes prototípusokkal való vezetést, és annak elfogadását, hogy egyes kezdeményezések kudarcot vallanak.

​6. Használd a show-and-tell gondolkodásmódot, hogy cselekvésre késztess!

Ez lehetővé teszi, hogy a közönséget és az ügyfeleket összekapcsold a megoldással, majd a logika és a meggyőzés kombinációit alkalmazd a vásárlás eléréséhez. A történetmesélés érzelmileg és logikusan is bemutatja az ügyet, kapcsolatot teremt a közönség értékeivel, valamint a kockázat és a jutalom egyensúlyával.


A figyelmetekbe ajánljuk