gáz

Még az is benne van a pakliban, hogy egyszer csak elfogy a gáz

Minden jel arra utal, hogy Oroszország jócskán visszafogta az EU-s gázszállítást. Hogy mi lehet a jövőben, arra több forgatókönyv is létezik.

Kevesebb gáz

130 euró környékéről indulva nagyjából 45 százalékkal emelkedett a gáz ára szerdán néhány óra leforgása alatt a holland gáztőzsdén (TTF). Volt, hogy történelmi csúcsot jelentő 193,95 eurót is kértek egy megawattóráért. Később viszont jelentős korrekció következett, azóta 160 euró körül mozog a gáz ára – írja Haszon a 24.hu alapján.

Az extrém áringadozásnak több oka van, de a legmeghatározóbb az lehet, hogy a Jamal-Európa nevű, Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon át vezető gázvezetéken elérhető tranzitkapacitásoknak már csupán a 20 százalékát foglalja le a Gazprom.

Mindez abba az irányba mutat, hogy az oroszok kezdik jelentősen visszafogni az európai gázszállítást, ami a későbbiekben teljesen le is állhat. (…) A Jamal-Európa a második legfontosabb orosz gázszállítási csatorna, aminek évi 33 milliárd köbméteres a kapacitása. Összehasonlításképpen az Északi Áramlat-1 jelenleg üzemben lévő vezetékpárja évi 55 milliárd kapacitással bír, tehát előbbi is tekintélyesnek számít. A harmadik kifejezetten fontos útvonalon, az ukrán tranziton viszont a Gazprom azt jelezte, folytatja a gázszállítást. Tehát egyelőre úgy tűnik, hogy csak a második legfontosabb vezeték további gázszállításával kapcsolatosan vannak komoly kérdőjelek”

idézi az Infostart.hu Weinhardt Attilát, a Portfolio elemzőjét. Weinhardt azt is elmondta, hogy gázáremelkedés másik jelentős oka az lehetett, hogy az Egyesült Királyság kitiltotta az összes orosz vagy orosz hátterű hajót, valamint az Európai Unió is hasonló intézkedésre készülhet. Ezért több cseppfolyós földgázt szállító LNG-tanker sem érkezhet meg a britekhez.

Sajnos abszolúte benne van a pakliban, hogy egyszer csak elfogy a gáz Európában, hiszen az elmúlt napok során számos olyan fejleményre került sor, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk. Oroszország és az Európai Unió között kölcsönös függőség van a gáz- és olajfelhasználás terén is, Európa sérülékenysége azonban kifejezetten jelentős ezeken a területeken, hiszen az uniós gázfelhasználás nagyjából 40 százalékát orosz források teszik ki

– mondta a szakértő .

A Haszon is írt arról, hogy kimondottan alacsonyak az európai gáztartalékok, ami már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is aggodalomra adott okot. Mint a lap írja, a hét elején 31 százalékos töltöttségen álltak a kontinens tározói, ami csak a fele például a 2020-as év hasonló időszakában mértnek. Egy német kutatás szerint ez azonban elegendő lehet az gazdasági és lakossági felhasználás számára hat hétig abban az esetben, ha továbbra is enyhe marad az idő, és leállna az orosz gázszállítás.


A figyelmetekbe ajánljuk