orosz olaj

Titkos tengeri kapukon juthat vissza Európába az orosz olaj

Az India által vásárolt (majd exportált) óriási mennyiségű orosz nyersolaj mennyisége arra enged következtetni, hogy egy része az európai benzinkutakra is kerülhet.


A szállítmányok álcázására alkalmazott trükkök egyike, hogy az olajért nem a hagyományos kereskedésre használt dollárban, hanem kínai jüanban fizetnek. Az is előfordul, hogy az eladók nem pénzre, hanem például aranyra vagy fegyverekre cserélik az olajat – írja a Guardian.

A jüan-rubel kereskedés a februárban kitört háború óta 1,067 százalékkal bővült, bár ezt általában annak tulajdonítják, hogy a két ország erősíti együttműködését az USA befolyásának csökkentésére.

A másik csel a hajóról hajóra való átrakodás a nyílt tengeren. Ilyenkor egy orosz hajóról átpakolják az olajat egy másik, semleges félhez tartozó vízijárműre. Ez a módszer pedig egyre elterjedtebb, mert alkalmas a nyomonkövetés kijátszására, és a vevők így titokban tarthatják, hogy kapcsolatban állnak a szankciók által sújtott Moszkvával. Ennek eléréséhez egyre több hajón lekapcsolják a nyomkövető rendszert.

Ha egy ország vagy egy szállító el akarja rejteni a nyersolaj vagy az olajtermékek származási helyét, ezt nagyon könnyen megteheti

– nyilatkozta Ajay Parmar, az ICIS olajpiaci elemzője.

Az orosz olajjal való kereskedés ugyan nem illegális, de nyilvánvalóan aláássa azokat a törekvéseket, hogy elvágják Putyint legfőbb bevételi forrásaitól.

Az is döbbenetes, hogy görög, ciprusi és máltai hajókon kétszer annyi orosz olajat szállítanak, mint a háború kezdetekor. Az orosz olajszármazékokból – indiai feldolgozása után – valószínűleg az Egyesült Államokba is kerül.

Erősödnek az arra vonatkozó aggodalmak is, hogy Európába is jut belőlük: egyes elemzők szerint India lehet az orosz olaj rejtett kapuja, de egyelőre India és Kína vásárolják fel a tengeren szállított orosz olaj 50 százalékát. Júniusban India átlagosan napi egymillió hordó orosz olajat vásárolt, míg februárban ez a szám csupán 30 ezer volt.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk