okosotthont beállít egy nő és egy férfi
Fotó: Shutterstock

Okosotthon-kisokos kezdőknek: így vágj bele

Az intelligens otthon előre látja az igényeidet, és képessé tesz arra, hogy finomhangold a környezetedet. Az egészet összerakni nem olyan könnyű, de a megfelelő beállítások valódi kényelmet biztosítanak majd.


Számtalan ökoszisztéma és szabvány között kell ma már eligazodni, nem is beszélve az eszközök sokszínűségéről − az intelligens otthonok világa ijesztő lehet elsőre. Ezzel − a Wired cikkének segítségével összeállított − okosotthon-útmutatóval rávilágítunk a lehetőségekre, elmagyarázzuk a szakzsargont, és segítünk megérteni a meghozott döntések következményeit.

​Először is válaszd ki az ökoszisztémát

Mielőtt elkezdesz eszközöket vásárolni, döntsd el, melyik ökoszisztéma működik a legjobban számodra. Három fő létezik: Google Nest, Amazon Alexa és Apple HomeKit. Ha az otthonod tele van iPhone-okkal, iPadekkel és Mac-ekkel, akkor az utóbbi a kézenfekvő választás, de ha Androidos telefonod van, akkor a Google Nest platformját részesítheted előnyben. A harmadik féltől származó eszközök általában több szabványt is támogatnak, de a dolgok gördülékenyebben fognak működni, ha egy fő ökoszisztémát választasz.

​Szükséged lesz egy központra

Az összes okosotthon-eszköz vezérelhető okostelefonnal, akár a megfelelő asszisztenshez beszélve, akár alkalmazás segítségével. De javasoljuk, hogy az otthonodban legyenek okos hangszórók és okos kijelzők, így az asszisztens mindig hall. Fontos figyelembe venni a többi embert, akikkel együtt élsz, és a vendégeket, akik esetleg nem ismerik az okosotthonok beállításait. A legtöbb ökoszisztéma ma már lehetővé teszi, hogy az adott otthonban mindenki külön létrehozhassa a saját profilját.

okosotthon be\u00e1ll\u00edt\u00e1sait v\u00e9gzi egy n\u0151 a kijelz\u0151n a falon

Fotó: Shutterstock

Szinte minden okosotthon-eszközhöz megbízható Wi-Fi-kapcsolatra van szükség. A legtöbb okosotthon-eszköz a 2,4 GHz-es frekvencián működik, bár ez változóban van. Ennek nagyobb a hatótávolsága, de az 5 GHz-es frekvencia gyorsabb. Egy viszonylag új és még szűk körben használt Wi-Fi protokoll, a Wi-Fi 6E a még gyorsabb 6 GHz-es frekvenciát támogatja.

A torlódás − amikor a Wi-Fi jelek zavarják egymást − problémát jelenthet, különösen a lakásokban élők számára. Egy alkalmazással ellenőrizheted, hogy mennyire foglaltak a Wi-Fi csatornái, és esetleg másik csatornára válthatsz, bár a legtöbb router ezt automatikusan kezeli. Ügyelj arra, hogy jó helyet válassz a routernek, és ha a tied régi, egy új routerre való frissítés is jelentős előnyökkel járhat.

Wi-Fi vagy intelligens központok?

Bár a Wi-Fi tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, egy külön erre a célra kifejlesztett intelligens hub segíthet a torlódások csökkentésében és nagyobb stabilitást biztosíthat. Ehhez áramellátásra és egy szabad Ethernet-portra van szükség a routerben, amelyhez csatlakoztathatóak.

​Ellenőrizd az intelligens otthonok támogatását

Ha tudni szeretnéd, hogy egy okosotthon-termék együttműködik-e a választott ökoszisztémával, keresd a logót a dobozon vagy a weboldalon, melyek biztosítják az alapszintű támogatást. Mindig ellenőrizd a parancsok teljes listáját vagy a felhasználói véleményeket, hogy teljes képet kapj a lehetőségekről, mert nem minden eszköz esetében jelenti ugyanazt az adott ökoszisztéma támogatása.

​Az okosotthon-szabványok megértése

okosotthon \u00e9jszaka

Fotó: Shutterstock

A közös szabványok hiánya évek óta akadályozza az okosotthon-színteret. A különböző vezeték nélküli szabványok a színfalak mögött összekapcsolják az okosotthon-eszközöket. A két legnépszerűbb példa a ZigBee (amit a Philips Hue, a Logitech, az LG és a Samsung használ) és a Z-Wave (amit a Honeywell, a GE és a Samsung is használ), a Thread pedig egy újabb szabvány (ezt az Apple, a Google és a Nanoleaf használja). De ezek keverékét is lehet használni.

De itt jön a képbe a Matter, egy viszonylag új vezeték nélküli interoperabilitási szabvány, melynek célja az, hogy az összes intelligens eszköz biztonságosan és zökkenőmentesen működjön együtt. Több mint 170 vállalat csatlakozott a szabványhoz, köztük a Google, az Amazon, az Apple, a Samsung és a ZigBee Alliance.

Az eszközök beállítása

A nagy okosotthon-márkák könnyű kompatibilitást kínálnak a főbb ökoszisztémákkal. De a legtöbb eszközhöz legalább a kezdeti beállításhoz, de esetleg a konfiguráláshoz és a vezérléshez is egy harmadik féltől származó alkalmazást kell használni.

A minden okosotthon-eszközhöz mellékelt beállítási útmutató általában arra utasít, hogy első lépésként töltsd le a társalkalmazást. Előfordulhat, hogy be kell olvasnod egy QR-kódot vagy meg kell adnod egy sorozatszámot is. A kiválasztott ökoszisztémához való kapcsolódás is része lehet a beállítási folyamatnak, de ez sem mindig van így.

Keresd meg a jó helyeket, és gondosan válaszd ki a neveket

Minden okosotthon-eszköznek megfelelő helyet kell találnod, aminek közelében lehetőleg van egy konnektor és megfelelő a Wi-Fi jel erőssége.

Az elnevezésben fontos, hogy ragaszkodj egy következetes konvencióhoz. A hangutasításoknak ugyanis pontosnak kell lenniük, különben nem fognak működni. Elnevezheted az eszközöket aszerint, hogy melyik szobában vannak, így például van „nappali hangszóró" és „irodai lámpa". Ha egy helyiségben több eszköz található, akkor számozhatod őket.

​Csoportosítás, automatizálás és rutinok

A választott okosotthon-ökoszisztéma alkalmazásában csoportosíthatod az eszközöket, vagy szobákba rendezheti őket. Ha például az összes lámpát egy csoportba rendezed, akkor elég azt mondani, hogy „Kapcsold be a nappali lámpáit". Csoportosíthatsz több különálló szobában elhelyezett eszközöket is zónák létrehozásával. Érdemes időt szánni ennek átgondolására.

kisfi\u00fa n\u00e9zi az okos hangfalat

Fotó: Shutterstock

Az okosotthon egyik legjobb része, hogy automatizálható. Az okosotthon rendszere például észleli, ha elhagyod a házat, és mindent kikapcsol, vagy reagálhat arra, ha hazaérkezel, és felkapcsolhatja a lámpákat, felpörgetheti a légkondicionálót, és lejátszhatja kedvenc lejátszási listádat.

Különböző műveleteket be is tudsz ütemezni. Egyes feladatokat egy adott, testre szabható szóval lehet elindítani. Ha például csak annyit mondasz a Google asszisztensnek, hogy „Jó reggelt", beállíthatod, hogy időjárás- és hírjelentést küldjön, kinyissa a függönyöket, és bekapcsolja a kávéfőzőt.

​A biztonságról

Az okosotthon-eszközökben mikrofonok és kamerák lehetnek, ami hatással lehet a magánéletedre. Fennáll a biztonsági rések kockázata, melyek felfedhetik a felhőben tárolt személyes adatokat vagy felvételeket. Mindig olvasd el a gyártó adatvédelmi irányelveit, és győződj meg róla, hogy nem zavar, hogyan felhasználják az adataid.

Próbálj meg olyan eszközöket használni, amelyek a kétfaktoros hitelesítést támogatják, hogy csökkentsd a kockázatát, hogy valaki lopott hitelesítő adatokkal hozzáférjen az eszközödhöz.

​Hibaelhárítási tippek

Ha valami nem működik, először ellenőrizd, hogy telefonod nem csak ugyanahhoz a hálózathoz, de ugyanahhoz a Wi-Fi-sávhoz is csatlakozik, mint a beállítandó eszköz. Következő lépésként kapcsold ki és újra be a dolgokat − ez meglepően gyakran működik, és az okosotthon-eszközökre is vonatkozik. Majd próbáld meg újraindítani a routert. A gyári visszaállítás az utolsó lehetőség. Nézd meg az utasításokat a készülék gyári állapotba való visszaállításához, és fontold meg a kísérőalkalmazások törlését és újratelepítését is, hogy a semmiből próbálkozhass egy új beállítással.


A figyelmetekbe ajánljuk