német munka
Shutterstock

Németországban dolgoznál? Ezek az ország legkeresettebb munkái

Egy új tanulmány szerint soha nem volt még akkora a munkaerőhiány Németországban, mint most. A betöltetlen üres álláshelyek száma több mint 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest, miközben a munkanélküliség csökken – derül ki az IW szakmunkásbiztosítási kompetenciaközpontjának (KOFA) tanulmányából.

Az EU-n kívül is várják a képzett munkaerőt 

Németországban 2022-ben 1,3 millió álláshelyet kínáltak szakképzett vagy képzett szakemberek számára. Ezek közül mintegy 630 ezer – közel 50 százalék – betöltéséhez hiányzott a munkaerő.

Németország ezeket a munkaköröket általában más uniós tagállamokból származó munkavállalókkal töltené be –a jelenség nem egyedi, ráadásul a legtöbb EU-s országnak is elöregedő és csökkenő népességgel kell szembenéznie. Emiatt a németek harmadik országoktól várják, hogy betömjék a szakképzett munkaerőben mutatkozó hiányt – ami a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézete szerint „stratégiai jelentőségű".

Ez is érdekelhet: Hova költözzünk Európán belül, ha csak angolul beszélünk?

A növekvő munkaerőhiány miatt az ország „keresi azokat az embereket, akik szívesen jönnek Németországba, hogy behozzák a képességeiket, a szaktudásukat és a szenvedélyeiket" – idézi az Euronews Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi minisztert. A szakképzett külföldi munkavállalók megnyerése érdekében Németország egyszerűsíti bevándorlási rendszerét.

De mik ezek a hiányszakmák? 

A KOFA tanulmánya szerint Németországban a munkaerőhiány az egészségügy, a szociális ellátás, az ápolás és az oktatás területén a legsúlyosabb. Ezeken a területeken a munkakörök átlagosan 60 százalékára nincs megfelelő képzettségű jelentkező.

Az építőipari szakmákat, köztük az építőipart, az építészetet, a földmérést és az épületgépészetet is súlyosan érinti a szakképzett munkaerő hiánya – derül ki a KOFA jelentéséből – , csakúgy, mint a feldolgozóipart, a termelést és a nyersanyag-kitermelést..

Olvasd el ezt is! Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni


De a jogi, a számviteli, az informatikai, a természettudományos, a mérnöki, a szállítási és a logisztikai területeken is hiány van, ahogy az idegenforgalom és a vendéglátás is emberhiánnyal küzd – a kormányzati honlapon felsorolt másik keresett szakma az orvosoké.

Németország 2021 novemberében jelentette be, hogy tervezi a kettős állampolgárság engedélyezését a nem uniós polgárok számára. Korábban ez csak nagyon különleges körülmények között volt megengedett. Emellett az ország ígéretet tett a kérelmezési folyamat egyszerűsítésére. Ráadásul a német kormány utalt arra is, hogy csökkenteni fogja azt az időtartamot, amíg valakinek Németországban kell élnie az állampolgárság kérelmezése előtt.


A figyelmetekbe ajánljuk