Egy Taxi-jelzés

5 munkakör, ami könnyedén megszűnhet a következő években

Az elkövetkezendő évek során minden bizonnyal folytatódik brutális iramú technológiai fejlődés. Na de kiket fog ez a folyamat a legérzékenyebben érinteni? Az alábbi cikkünkben 5 olyan munkakört sorolunk fel, ami elképzelhető, hogy megszűnik a következő években.


Utazási ügynök

Shutterstock

Az elmúlt évtizedek során teljesen megszokott volt, hogy az emberek beballagtak egy utazási irodába és különböző ajánlatok közül válogattak, ha épp nyaralni támadt kedvük.

A jövőben – sőt már napjainkban is – azonban ez az ágazat könnyen feledésbe merülhet, hiszen az olyan oldalak segítségével, mint a Skyscanner vagy a Booking bárki néhány óra alatt megtalálhatja és összeállíthatja a számára kedvező, testreszabott utazási csomagokat.

Pénztáros

Shutterstock

Az elmúlt évek gyakorlatilag kizárólag a különböző érintésmentes és online fizetések úttöréséről szóltak. A mai világban gyakorlatilag bármilyen bevásárlást elintézhetünk egy laptop vagy egy telefon segítségével, ráadásul ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról.

Ebből már eleve arra lehet következtetni, hogy a pénztáros pozíciónak meg vannak számlálva a napjai, de a legtöbb boltban megtalálható önkiszolgáló automaták, és az egyre nagyobb teret hódító személyzet nélküli boltok csak rontanak a kilátásokon.

Ez is érdekelhet: Egy cég milliókat fizetne azért, hogy körbeutazd Ausztráliát

Postás

red wooden mailbox near green leaf plantPhoto by Bundo Kim on Unsplash

Bár a csomagok kézbesítéséhez elképzelhető, hogy továbbra is szükség lesz futárokra, a hagyományos levélkihordók számára nem állnak jól a dolgok. Ez főként azért van így, mert az általuk kézbesített iratok a következő 10-20 évben már nem fognak létezni, mivel a számlákat és kimutatásokat online lehet megtekinteni és kifizetni, a levélszemét pedig a postaládából az e-mail fiókba kerül át.

Sportbíró

Njegos K/Unsplash

Aki egy kicsit is követi például a futball világát, az tisztában lehet azzal, hogy évről évre új technológiákat vezetnek be a tökéletes döntéshozatal érdekében, ilyen például a videóbíró (VAR) vagy a gólvonal-technológia is.

Az ilyesfajta forradalom közel sem csak a fociban jelenik meg, ugyanis a rögbiben és az amerikai-futballban is számos hasonló újítást vezettek be.

A különböző szövetségek pedig nem valószínű, hogy leállnak majd ezen a ponton, hiszen mindenáron meg akarják akadályozni a felesleges hibákat. Ez érthető is, hiszen a sport mára egy óriási üzletté vált, és a felesleges bírói figyelmetlenségek pedig nagyban ronthatják a különböző sportágak megítélését.

Az előbbiek hallatán nem nehéz arra következtetni, hogy egy idő után a sportbírók el fognak tűnni a színről, bár azt hozzá kell tenni, hogy például a futballrajongók ezt biztosan nem fogják szó nélkül eltűrni.

Taxisofőr

Dimon Blr/Unsplash

Az önvezető autók brutális gyorsasággal fejlődnek, a gyártók egymást licitálják túl a különböző nagyobbnál nagyobb szabású víziókkal. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy egy-két évtizeden belül az önvezető autók a mindennapjaink részei lesznek. Ez pedig rendkívül érzékenyen érintheti a fuvarozással foglalkozó személyeket – mint például a taxisok –, hiszen minek fizetne az ember pluszban, ha a saját autója is el tud jönni érte egy kellemes borvacsora után.

Forrás: CareerAddict

A figyelmetekbe ajánljuk