Aprópénzek.

5 spórolási technika, amit már ma beépíthetsz a mindennapjaidba

Az elmúlt időszakban hihetetlen módon elszálltak az árak, a súlyosbodó energiaválság pedig csak fokozza a pénzügyi kétségbeesést. Emiatt az alábbi cikkben 5 olyan spórolási technikát mutatunk be, amit már ma beépíthetsz a mindennapjaidba.


1. Érdemes készpénzes fizetésre váltani

Tudtad, hogy az emberek többet költenek, ha hitelkártyát használnak, mint amikor készpénzzel fizetnek?

A hitelkártya „most vásárolj, később fizess" mentalitása pénzügyi felelőtlenségre ösztönöz, ami miatt sokan elhanyagolják kiadásaik gondos ellenőrzését. Ez növekvő adóssághoz és csökkenő megtakarításokhoz vezethet.

Ráadásul a rossz hitel befolyásolhatja a jövőbeli terveket, kezdve az első lakásvásárlásnál jelentkező további bonyodalmaktól egészen az autóbérlésig. Ha képes vagy arra, hogy kizárólag a készpénzes vásárlás mellett kötelezd el magad, akkor a későbbiekben nem kell aggódnod a további komplikációk miatt.

2. Kövesd nyomon a költéseidet!

Ruthson Zimmerman/Unsplash

A költéseid nyomon követése egy biztos módszer arra, hogy kézben tartsd a kiadásaidat. Ha tudod, hogy havonta mennyi jön be és mennyi megy ki, könnyebb olyan költségvetést készíteni, amelyet reálisan be is tudsz tartani. Ráadásul könnyebben fogsz tudni pénzt félretenni.

Szerencsére ahhoz, hogy nyomon kövesd a kiadásaidat, nem kell nyomtatott táblázatot és tollat használnod. Manapság már mindenre van alkalmazás – így az online bankolásra is. Az online banki alkalmazások lehetővé teszik, hogy nyomon kövesd a kiadásait, kategorizáld azokat, és ura maradj a pénzügyeidnek. Ez egy apró változtatás, mégis komoly összegeket spórolhatsz vele.

3. Hanyagold a nagy márkákat!

Mindannyian hallottuk már olyan szóbeszédeket, hogy a nagy márkák elhagyása és a különböző áruházak sajátmárkás akciós termékeinek megvásárlása segíthet pénzt megtakarítani.

A nagy márkák elhagyásával jelentős összeget takaríthatsz meg a heti élelmiszer-számlán. Lehet, hogy nem hangzik nagy változásnak, de valószínűleg csak ezzel a változtatással havi tízezreket vagy még annál is többet takaríthatsz meg.

4. Fogyassz friss, házi ételeket!

Anh Nguyen/Unsplash

Lehetséges jól étkezni kisebb költségvetésből is. Például felkeresheted a szupermarketek csökkentett árú részlegét, ahol a friss zöldségeket és a zacskónyi salátákat gyakran fillérekért árulják. Emellett otthon is megtermelheted a saját zöldségeidet. Mindkettő apró megtakarítás, amely hosszú távon sok pénzt hozhat a konyhára.

Ráadásul a friss, egészséges, házi készítésű ételek priorizálása a magasan feldolgozott élelmiszerekkel és a magas zsírtartalmú gyorséttermekkel szemben az egyik legjobb módja annak, hogy hosszabb ideig egészséges maradj. És minél egészségesebb vagy, annál kevesebb pénzt kell kiadnod a különböző kezelésekre és gyógyszerekre.

5. Tartsd rajta a szemed a különböző akciókon!

Szinte bárhol találhatsz remek ajánlatokat és kedvezményeket, csak keresni kell őket! Akár vacsorázni szeretnél, akár moziba mész a barátaiddal, mindenképp keress rá az interneten az elérhető akciókra!

Meg fogsz lepődni, milyen gyakran vannak kedvezmények és különleges ajánlatok. Az akciók figyelése remek módja annak, hogy egy szabad szemmel is jól látható összeget takaríts meg egy viszonylag rövid idő után.

Forrás: Finance Monthly

A figyelmetekbe ajánljuk