Mark Zuckerberg 2 hónap alatt annyi szén-dioxidot termelt, mint más 15 év alatt
Getty Images

Mark Zuckerberg 2 hónap alatt annyi szén-dioxidot termelt, mint más 15 év alatt

Egy új jelentés szerint a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg magánrepülőgépe mindössze két hónap alatt 15-ször több szén-dioxidot bocsátott ki, mint amennyit egy átlagos amerikai egy év alatt termel.


Zuckerberg gépe, egy Gulfstream G650-es, augusztus 20. és október 15. között 28 különböző utat tett meg, legalább 158 448 dollár (65 millió forint) értékű repülőgép-üzemanyagot égetett el, és több mint 253 tonna szén-dioxidot bocsátott ki. A The Nature Conservancy nevű környezetvédelmi nonprofit szervezet szerint egy átlagos amerikai éves szén-dioxid-kibocsátása 16 tonna.

A hírekben idézték azokat az adatokat, amelyeket egy Jack Sweeney nevű programozó állított össze és tett közzé a @ZuccJet nevű Twitter-fiókján, amely Zuckerberg repülőgépének és annak szénlábnyomának nyomon követésével foglalkozik. Érdekesség, hogy Zuckerberg a klímaváltozás elleni aktivizmus hangos támogatója volt, és a bolygó megmentése érdekében a szénlábnyom csökkentését szorgalmazta. A magánrepülőgépes utazásairól szóló legújabb jelentés azonban érdekes képet fest a vállalkozóról.

A Twitter-fiókon közzétett információk szerint Zuckerberg repülőgépe az elmúlt két hónapban az Egyesült Államokban repkedett, megállt Pennsylvaniában, Massachusettsben, New Yorkban, Texasban és több más államban, mielőtt visszatért a kaliforniai San Joséban lévő bázisára. Bár az utazások többsége hosszú távú, az országot átszelő út volt, de volt néhány megkérdőjelezhetően rövid repülése, köztük egy 29 kilométeres út október 15-én és egy 45 kilométeres repülés augusztus 28-án.

A Meta korábban megpróbálta igazolni Zuckerberg magánrepülőgép-használatát, azt állítva, hogy az a „biztonsági programja" része. Azt mondták, hogy Zuckerberg magánrepülővel repül a Meta „láthatósága" és a biztonságát fenyegető „konkrét veszélyek" miatt.

Zuckerberg azonban nyíltan kiállt az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett, és az évek során több millió dollárt adományozott az ügy érdekében. A Meta nemrégiben fokozta az éghajlatváltozással kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet a Climate Science Information Centerrel.

Az éghajlatváltozás az egyik legsürgetőbb probléma, amely napjainkban hatással van a világunkra, és a Meta elkötelezte magát amellett, hogy segítsen ennek a globális kihívásnak a kezelésében

– közölte a vállalat.

Továbbá Zuckerberg feleségével, Priscilla Channal együtt 44 millió dollárt ajánlott fel az év elején a Chan Zuckerberg kezdeményezésükön keresztül olyan szervezetek finanszírozására, amelyek segítenek az új és hatékony szén-dioxid-eltávolítási technológiák kidolgozásában.

Forrás: Luxury Launches


A figyelmetekbe ajánljuk