prada
Shutterstock

Helycserés támadás a világ legmenőbb luxusmárkái között

A Prada előzött, a Balenciaga jócskán visszaesett.

Az olasz luxusmárka végzett az élen a Lyst Index 2022 negyedik negyedévének legmenőbb márkáit rangsoroló rangsorában – számolt be a jelentésről a Robb Report. A Prada az év harmadik negyedévében még második helyen volt, az év végére azonban a Guccit váltotta az élet.

Az elemzés szerint októbertől decemberig 37 százalékkal nőtt a Prada termékekre irányuló keresések száma, ami a vállalat több nagy változása mellett történt: a negyedik negyedévben a márka piacra dobta első, újrahasznosított aranyból készült ékszerkollekcióját, emellett a világ egyik legnagyobb TikTok-sztárját, Charli D'Ameliót nevezte ki a Linea Rossa FW22-es modelljének arcává és Andrea Guerra lett a Prada csoport új vezérigazgatója.

Ez is érdekelhet: Ezt a luxusmárkát szeretjük a legjobban

prada

Shutterstock

A trónról letaszított Gucci csak második helyig esett vissza a Lyst Index rangsorában.

Jelentősebb előrelépés viszont a Moncler márkánál történt, amely a harmadik negyedévben a 17. helyen állt, az utolsóban viszont már a dobogó harmadik fokáig lépett fel. A felsőruházati cég a téli hónapokban 76 százalékos keresésnövekedést könyvelhetett el, ami a 2020 negyedik negyedéve óta a legmagasabb helyezésre emelte. Az első öt márka sorát a Prada kistestvére, a Miu Miu és a Valentino zárta.

Volt még pár cég, amely nagyobb kilengést mutattak az utolsó negyedévben: a Bottega Veneta a 11. helyről a 6. helyre lépett előre, amit az új, élethosszig tartó garanciális szolgáltatása és a 2023-as tavasz előtti kollekciója lendített fel. A Loewe a 14. helyről a 7. helyre ugrott, részben a Chloë Sevigny és Luca Guadagnino főszereplésével készült SS23-as előkollekciónak köszönhetően. Az Ugg pedig először szerepelt a listán, a 17. helyen.

A Balenciaga viszont nagyot esett: a pár hónappal ezelőtti 4. helyről egészen a 11. helyre csúszott vissza. A párizsi székhelyű márkának nehéz negyedéve volt, mivel megszakította kapcsolatát Kanye Westtel, és egy közelmúltbeli kampánya miatt a gyermekek kizsákmányolása miatt magyarázkodhatott.

2022 negyedik negyedévének legnépszerűbb márkái 

 1. Prada
 2. Gucci
 3. Moncler
 4. Miu Miu
 5. Valentino
 6. Bottega Veneta
 7. Loewe
 8. Dior
 9. Dolce & Gabbana
 10. Saint Laurent
 11. Balenciaga
 12. Nike
 13. Versace
 14. Fendi
 15. Louis Vuitton
 16. Diesel
 17. Ugg
 18. Burberry
 19. Coach
 20. Jacquemus


A figyelmetekbe ajánljuk