
Kedvező áron juthatunk hozzá a halakhoz idén karácsonykor
Bár az idei, hosszan elhúzódó aszály komoly kihívások elé állította a hazai haltermelőket, az ágazat végül mégis közepes évet zárhat – emiatt pedig áremelkedésre sem kell számítanunk a karácsonyi időszakban.
A termelők szerint a meleg, elnyúló ősz mentette meg az évet. A vizek hőmérséklete ugyanis sokáig húsz fok körül maradt, így a pontyok hetekkel tovább táplálkoztak, nagyobb súlyt értek el, és ez a feldolgozók, valamint a konyhák számára is értékesebb alapanyagot jelent. A kép azonban nem mindenütt ilyen derűs: több térségben a fagy, az aszály és a tavaszi lehűlés együttesen okozott kieséseket. A Dunántúl völgyzárógátas tavai például 15-20%-ban üresen maradtak, mert egyszerűen nem volt mivel feltölteni őket.

A magyar éves halfogyasztás 35-40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Bár összességében még mindig csak nagyjából hét kilogramm halat fogyasztunk fejenként évente – és ez messze elmarad az uniós átlagtól –, decemberben mégis szinte minden családnál hal kerül az ünnepi asztalra. Az Agroinform adatai szerint a ponty egyértelműen az örök kedvenc, a háztartások 80%-ában ebből készül a halászlé vagy a rántott szelet.
Ebbe azonban a klímaváltozás is beleszól, a túl meleg, oxigénszegény vizekben ezek a fajok ugyanis jóval nehezebben tarthatók. A friss hal azonban idén biztosan nem hiányzik majd a pultokról: a lehalászás folyamatos, és a szakértők szerint a fagyasztás sem rontja a minőséget.
Olvasd el ezt is!