Wirestock Creators / Shutterstock
november 26., 2025  ●  Pénz
Hamu és Gyémánt

Kedvező áron juthatunk hozzá a halakhoz idén karácsonykor

Bár az idei, hosszan elhúzódó aszály komoly kihívások elé állította a hazai haltermelőket, az ágazat végül mégis közepes évet zárhat – emiatt pedig áremelkedésre sem kell számítanunk a karácsonyi időszakban.

A termelők szerint a meleg, elnyúló ősz mentette meg az évet. A vizek hőmérséklete ugyanis sokáig húsz fok körül maradt, így a pontyok hetekkel tovább táplálkoztak, nagyobb súlyt értek el, és ez a feldolgozók, valamint a konyhák számára is értékesebb alapanyagot jelent. A kép azonban nem mindenütt ilyen derűs: több térségben a fagy, az aszály és a tavaszi lehűlés együttesen okozott kieséseket. A Dunántúl völgyzárógátas tavai például 15-20%-ban üresen maradtak, mert egyszerűen nem volt mivel feltölteni őket.

Ezzel együtt, ha a boltok tartják a tavalyi árrést, az élő ponty kilója – 2024-hez hasonlóan – továbbra is 2 ezer forint, a szeletelt pontyé pedig 4 ezer forint körül mozog majd. Az afrikai harcsa filéje 4500 forintért, a jóval magasabb presztízsű szürke harcsa pedig 8 ezer forintért kerülhet majd a kosarunkba. 
Az elmaradhatatlan karácsonyi halászlé
Fotó: berni0004 / Shutterstock
Csúcsszezon

A magyar éves halfogyasztás 35-40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Bár összességében még mindig csak nagyjából hét kilogramm halat fogyasztunk fejenként évente – és ez messze elmarad az uniós átlagtól –, decemberben mégis szinte minden családnál hal kerül az ünnepi asztalra. Az Agroinform adatai szerint a ponty egyértelműen az örök kedvenc, a háztartások 80%-ában ebből készül a halászlé vagy a rántott szelet.

A haltermelők közben már a jövőt is tervezik: jelentős részük szeretné, ha tavainkban csökkenne a ponty egyeduralma, és nagyobb teret kapnának a ragadozó halfajok – például a szürke harcsa, a süllő vagy a csuka.

Ebbe azonban a klímaváltozás is beleszól, a túl meleg, oxigénszegény vizekben ezek a fajok ugyanis jóval nehezebben tarthatók. A friss hal azonban idén biztosan nem hiányzik majd a pultokról: a lehalászás folyamatos, és a szakértők szerint a fagyasztás sem rontja a minőséget.

Nyitókép: Halpiac / Wirestock Creators / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök