A Hold.

Most akár te is vehetsz egy darabot a Holdból

A Hold mostanában nagyon menő dolognak számít. Hogyan lehet azonban hasznot húzni ebből a holdőrületből? Nos, ha van körülbelül 1 millió dollárod, akkor megveheted magadnak az űrszikla egy kis részét.


A jövő hónapban New Yorkban árverésre bocsátják a Neil Armstrong által az Apollo-11 küldetés során gyűjtött holdpor mintáját, amelyet „az egyetlen legálisan eladható Apollo-mintának" neveznek.

A becslések szerint 800 000 és 1 200 000 dollár (266 és 399 millió forint) közötti összegre becsült, az emberiség által gyűjtött első holdi minta a Bonhams április 13-án megrendezésre kerülő űrtörténeti aukciójának részeként kerül majd árverésre. Maga a por egy fertőtlenítő zsákból származik, amely az úttörő űrhajósokkal együtt tért vissza a Földre, és saját ellentmondásos története van.

Miután az Apollo legénysége 1969-ben visszatért a Földre, a NASA valahogy elkeverte a holdmintákat tartalmazó zsákot, és hosszú évekig senki nem tudta, hol vannak a leletek. 2002-ben azonban felbukkant Max Ary, a kansasi Cosmosphere űrmúzeum akkori igazgatója birtokában.

Mint kiderült, Ary nem egyszer elárverezte a NASA által a múzeumnak kölcsönadott tárgyakat, 2005-ben azonban lebukott. Az űrport az amerikai rendőrbírói szolgálat lefoglalta több száz más űrlelettel együtt, majd egy online árverésen eladták.

Mivel sejtette, hogy a holdpor sokkal többet ér, mint amennyiért a listán szerepelt, Nancy Lee Carlson geológus rajongó 995 dollárt fizetett a tételért, és 2015-ben elküldte a mintát a NASA-nak ellenőrzésre.

Az űrügynökség ekkor úgy döntött, hogy az a kormány tulajdona, és meg akarta tartani, de többszöri pereskedés után Carlson két részletben visszakapta az űrport. Ez utóbbi az a minta, amely áprilisban a Bonhamsre kerül.

Carlson számára az árverés vélhetően boldog befejezése lesz a szövevényes tulajdonjogi vitának.

Forrás: Dazed

A figyelmetekbe ajánljuk