Energiaválság jöhet Franciaországban az orosz-ukrán háború miatt

Az európai atomenergia-felhasználás jövője már azelőtt is kétséges volt, hogy Oroszország megszállta volna Ukrajnát. A jelenlegi helyzet azonban Franciaország számára most sokkal rosszabb lett.


Az ország elektromos hálózatának kezelője ma reggel arra kérte a francia lakosságot, hogy egy közelgő hidegfront miatt csökkentsék az áramfogyasztásukat. Az energiaigény annyira megnőtt, hogy az ország nem biztos, hogy képes lesz annyi áramot biztosítani, amennyire szüksége van, annak ellenére, hogy közel 11 ezer megawattot importál más országokból.

Miközben Oroszország folytatja erőszakos és provokálatlan invázióját Ukrajna ellen, az USA és Európa megpróbálta csökkenteni az Oroszországból importált gáz és egyéb energiatermékek mennyiségét. A Bloomberg szerint ez azt jelenti, hogy az európai közüzemi költségek emelkednek.

A szankciók mellett Oroszország gázvezetékeket és kritikus infrastruktúrát is bombázott Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök lényegében két szempontból is megzavarja a régió energetikai infrastruktúráját - miközben kevesebb terméket importálnak, több infrastruktúrát rombolnak le.

Az ukrajnai háború előtt Európa energetikai jövője már a levegőben lógott. Egyes csoportok, például a belga Zöld Párt, korábban támogatták az atomerőművek többségének leállítását. Ebben a hónapban azonban a párt felrúgta a megállapodását, és a Reuters szerint engedélyezte a leállítani tervezett erőművek leállításának meghosszabbítását.

Az Oroszországgal fennálló konfliktus nem teszi kevésbé veszélyessé az energiatermelést. De az energiaautonómia is kiemelt fontosságú, mivel az országok igyekeznek elhatárolódni Putyintól.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk