Egy Ferrari eleje.

Illusztráció.

Ez a pályakész F40 Competizione lehet minden idők leggyorsabb Ferrarija

Az ikonikus Ferrari F40 átalakított Competizione-változatát kínálja eladásra az RM Sotheby's. Az egyedi gép több mint egy évtizedet töltött különböző versenypályákon, és úgy vélik, hogy ez minden idők legerősebb közúti F40-ese.


Az F40-es a Ferrari egyik legkülönlegesebb modellje. A középmotoros szuperautó extravagáns, Pininfarina által tervezett külsővel rendelkezik, és az 1987-es premierjét követően ez volt a világ leggyorsabb sorozatgyártású autója egészen a Lamborghini Diablo 1990-es bemutatásáig.

Bár mindig is utcai autónak szánták, a Ferrari szerette volna látni, hogy mire képes a gépük a versenypályán, ezért a Michelotto Automobilitól megrendeltek néhány verseny-specifikus példányt. A versenyautók nagy sikert arattak a rajongók körében, és számos F40-tulajdonos úgy döntött, hogy utcai jogosítvánnyal rendelkező autóját versenyzésre alakíttatja át.

Ez az 1989-es, 80782-es alvázszámú példány könnyen lehet, hogy az egyik legkülönlegesebb pályára átalakított F40-es, amit találni lehet. Az átépítés szakaszosan történt. Az első, 1991-ben végrehajtott szakaszban az autót versenylengéscsillapítókkal és új fékekkel szerelték fel, és új fényezést kapott, hogy Hollandiában is versenyezhessen.

A másodikban – amelyre 1995-ben került sor – teljesen átdolgozták a motorját, és az RM Sotheby's szerint 465 lóerőről közel 700 lóerőre növelték a teljesítményt. Nem sokkal ezután a járművet Michael Osprey gyűjtő szerezte meg, aki 2006-ig versenyzett vele, a férfi később egy versenycsapatnak passzolta el a szóban forgó kocsit.

Az év elején az autót a híres Zanasi-csoporthoz szállították, ahol alapos restauráláson esett át. Ezüstös Grigio Nardo-fényezést kapott, és kék szövetülésekkel látták el. A motoron is végeztek némi munkát, amely most már közel 1000 lóerőt képes kipumpálni magából. A restaurálás összességében állítólag 125 000 dollárba (48,5 millió forint) került.

Az F40 Competizione már megvásárolható az RM Sotheby's-on keresztül. Az aukciósház egyelőre nem közölt árat, de ez a típus az elmúlt években rendszeresen 2 millió dollár (775 millió forint) feletti összegért kelt el, és ezek közül egyiknek sem lenne esélye egy verseny során ezzel a példánnyal szemben.


Forrás: Robb Report


A figyelmetekbe ajánljuk