piac

Ezért a magyar gyümölcsért őrül meg egész Európa

Európa elsőszámú gyümölcs exportőrei vagyunk. Íme a legfrissebb gazdasági adatok!


Szabolcsi alma, szatmári szilva, gönci kajszi, csak néhány kincs a hazai gyümölcsösökből. 2020-ban Magyarországon 32 548 gyümölcstermesztő gazdaság működött, több mint 94 ezer hektáron. Az Agrárszektor az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összefoglalója ismertette a magyar gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat. Arra is kitérve, hogy az exportban miképp jelenik meg az ágazat – írja a Vince.

Olvasd el ezt is! Magyar piac is Európa legjobbjai között

Magyarországon területi viszonylatban a legtöbb gyümölcsöt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében takarítják be. 2021-ben 426 116 tonnányi almát, barackot, szilvát, körtét és meggyet szedtek le ebben a térségben. A végső országos mennyiség 2021-ben 699 277 tonna volt, ennek több mint 60%-át adta Szabolcs. Az alma és a meggy országos szinten is jelentős mennyiséget tesz ki, de viszonylag magas a kajszibarack gyakorisága is az egyes területeken.

Magyarország az EU legnagyobb meggy és cseresznye exportőre, és világszinten is remek pozíciót foglal el már évek óta.

meggy

Unsplash

A gyümölcs főként konzerv formájában érkezik a külföldi országok piacára, a fagyasztott állapotú termékek pedig többnyire Lengyelországból kerülnek szállításra világszerte. Hazánkból a legtöbb meggyet Németország importálja. A magas exportértéknek köszönhetően az elmúlt évek során jelentősen emelkedett a cseresznye és a meggy felvásárlási átlagára is – folytatta a Vince.

De szintén látványos növekedést jelez az időszak során az alma, körte és szilva ára is, azonban a barackfélék tekintetében visszaesés figyelhető meg 2015 és 2019 között.

A figyelmetekbe ajánljuk