brit kocsma
Shutterstock

Annyira elszálltak az energiaárak, hogy bezárhat a brit kocsmák többsége

Az Egyesült Királyság hat legnagyobb kocsma- és sörgyártó vállalatának tulajdonosai a brit kormányt segítségét kérik, mert szerintük hamarosan „súlyos és visszafordíthatatlan" károk lesznek az ágazatban.

Az iparág vezetői arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyság kocsmáit és sörfőzdéit pár hónapon belül a bezárás veszélye fenyegeti a nagyjából 300%-os áremelkedések miatt– írja az Independent.

Az említett sörfőzdék a Greene King, a JW Lees, a Carlsberg Marston's, az Admiral Taverns, a Drake & Morgan és a St Austell Brewery volt.

Ha így haladunk, a kocsmák nem tudják kifizetni a számláikat, munkahelyek szűnnek meg, és a kedvelt helyek országszerte kénytelenek lesznek bezárni az ajtókat, ami azt is jelenti, hogy a kocsmák nyitva tartásáért végzett járvány alatti munka is kárba vész

– mondta Nick Mackenzie, a Greene King vezetője.

Az elszabaduló gázárak jelentik az egyik problémát a tulajok szerint, ami miatt a kocsmák energiaszámlái az egekbe szöktek.

Nagy-Britannia független energiaszabályozó hatósága, az Ofgem is megerősítette, hogy az új árplafon hatályba lépésével egy átlagos brit háztartás számlái októberben 80%-kal fognak megugrani – de a lakosságot segítő támogatásokat nem terjesztette ki a kormány a vállalkozásokra.

Emiatt egyes kocsmatulajdonosok arra figyelmeztetnek, hogy számláik megnégyszereződtek, de még azért is küzdeniük kell, hogy olyan beszállítókat találjanak, amelyek hajlandóak ellátni energiával a helyiségeket, amikor a szerződések megújítása esedékessé válik.

A tulajdonosok azt szeretnék elérni, hogy a brit kormány terjessze ki az energiaplafont a háztartások mellett az üzleti vállalkozásokra is.

Míg a kormány intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a háztartásoknak segítsen megbirkózni a megugró árakkal, a vállalkozásoknak egyedül kell szembenézniük ezzel, és ez a helyzet ősszel csak rosszabb lesz.

– mondta Mackenzie.


Emma McClarkin, a BBPA vezérigazgatója szerint pedig az „energiaköltségek emelkedése nagyobb kárt fog okozni az iparágnak, mint a világjárvány, ha a következő hetekben nem történik semmi"


A figyelmetekbe ajánljuk