Elon Musk furcsán néz.
Getty Images

Elon Musknak főhet a feje: a Tesla alkalmazottainak tele van a hócipője a megdöbbentő munkakörülményekkel

Komoly emberi erőforrásbeli, és – az előbbiből adódó – motivációs problémák merültek fel a Teslánál, amelyeket – egyes értesülések szerint – Elon Musk nem kezel túlságosan jól.


Szerdán a CNBC arról számolt be, hogy a Tesla egyik gyárában a dolgozók körülbelül egynyolcada hiányzott egy adott napon, szemben a vállalat egészére jellemző egytizeddel. Ráadásul a jelentés szerint a Teslának még mindig nincs „hely vagy erőforrása ahhoz, hogy minden dolgozóját visszahozza az irodába", ami látszólag megerősíti azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint a Teslának szó szerint nincs elég íróasztala a visszatérő dolgozók számára.

Ez annak ellenére történt, hogy Elon Musk vezérigazgató júliusban nagy balhét szított a munkahelyi jelenlét miatt, és nekiment azoknak az alkalmazottaknak, akik otthonról akartak dolgozni.

Ha nem jelenik meg, azt fogjuk feltételezni, hogy felmondott. Bárkinek, aki távmunkát szeretne végezni, minimum (és úgy értem *minimum*) heti 40 órát kell az irodában lennie, vagy távoznia kell a Teslától

– írta Musk egy e-mailben.

A Tesla eredetileg abban reménykedett, hogy a dolgozók heti három napra térnek vissza az irodába, de ezt a számot le kellett csökkenteniük két napra, mivel hamar kiderült, hogy az irodáiban nincs elég parkolóhely, illetve asztal és szék a visszatérő dolgozók befogadására.

Musknak azonban van egy nagyobb problémája is: a morál zuhanása. A CNBC által megszerzett belső üzenetek szerint Musk „irodába visszaterelő-politikája” drasztikusan csökkentette az alkalmazottak elégedettségét, és ez nagy dolog egy olyan küldetésközpontú vállalatnál, mint a Tesla.

A CNBC szerint a tendenciát valószínűleg súlyosbítják az állítólagos figyelmeztetés nélküli elbocsátások azok számára, akik nem tudtak azonnal átköltözni, nem beszélve a júniusi elbocsátásokról, a szabadságon lévő alkalmazottak telefonos kirúgásáról, valamint a már elfogadott állásajánlatok visszavonásáról.

Ahelyett, hogy enyhített volna a kemény jelenléti politikán, vagy asztalokat és székeket biztosított volna a dolgozóknak, a Tesla inkább megduplázta a helyzetet, és elkezdte szigorúbban felügyelni a dolgozók jelenlétét – írja a CNBC. Musk, állítólag, most már heti jelentéseket kap a hiányzásokról.

Sokak szerint ez kevésbé tűnik a fegyelem észszerű érvényesítésének, mint inkább annak, hogy Musk elveszíti a hatalmát – és az alkalmazottai lelkesedését.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk