Elon Musk.

Káoszba fulladhat Elon Musk agyimplantátumokkal foglalkozó cége

A Neuralink újabb társalapítója hagyta ott a bajba jutott, Elon Muskhoz köthető neurotech-céget.


A Reuters jelentése szerint a Neuralink társalapítójának, Paul Merollának a távozásával együtt az elmúlt évek során az agyimplantátumokkal foglalkozó vállalat nyolc társalapítója közül hat távozott, ami nem túl jó jel a cég számára, amelynek terméke – Musk ígérete szerint – egy okoseszköz lesz a koponyában.

Két, az ügyet ismerő személy a Reutersnek csak annyit mondott, hogy Merolla, aki a honlapja szerint a gépi tanulás szakértője, elhagyta a céget. A távozásának okai egyelőre nem ismertek.

A Merolla távozásával kapcsolatos homályos részletek ellenére azonban sok olyan híradás lát napvilágot, amely szerint a 2016-ban alapított Neuralinknek nem megy túl jól a sora.

A STAT 2020-ban arról számolt be, hogy a vállalat sürgetett határidőkkel és váratlanul leállított projektekkel küzd. Olyan jelentések is napvilágot láttak, amelyek szerint a cég állítólag visszaélt a főemlős alanyaival, és hogy az agyba ültetett majmok 21 százaléka meghalt az implantátumokkal kapcsolatos problémák miatt. Emellett a korábbi alkalmazottak is panaszkodtak az ottani munkakörülmények miatt.

Tavaly a Neuralink elnöke, Max Hodak is hasonlóan hirtelen távozott a vállalkozás éléről, ami még inkább elbizonytalanította a részvényeseket és a közvéleményt egyaránt.

Azóta Hodak megalapította saját, homályosan körülírt neurotechnológiai startupját, a Science Corp-ot, és 2021-ben magával vitte a Neuralink néhány rangos alkalmazottját. 2022 elején befektetett a Neuralink másik riválisába, a Synchronba, amely a Musk cégét megelőzve az Egyesült Államokban elsőként ültetett be agy-számítógép interfészt (BCI) emberi páciensekbe.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk