Elon Musk.
Getty Images

Nem kap több pénzt ingyen, Elon Musk forrong

Elon Musk nagyon dühös, mivel az amerikai kormány nem ad újabb jelentős támogatást a SpaceX-nek.


Miután a Szövetségi Kommunikációs Bizottság blokkolt egy 885,5 millió dolláros szélessávú finanszírozási támogatást a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatásának, a Musk-cég fellebbez a döntés ellen, és „súlyosan igazságtalannak" nevezi azt.

Mint az Ars Technica megjegyzi, a SpaceX fellebbezése valószínűleg nem lesz sikeres – de ez egyfajta előfutára lehet egy pernek a kormány ellen, amiért az lényegében megtagadta Musktól az adófizetői dollárokat.

Ez azért lenne szembetűnő, mert Musk a múltban határozottan ellenezte a kormányzati támogatásokat.

Szó szerint azt mondom, hogy szabaduljunk meg minden támogatástól, az olaj és a gáz esetében is

– mondta tavaly.

Ennek ellenére a valóság az, hogy Musk cégei több milliárd dollárnyi amerikai állami támogatást kaptak.

A SpaceX és a Telsa vezérigazgatójának cégei körül már jó egy évtizede felröppentek a hírek nagy összegű támogatásokról. A Los Angeles Times 2015-ben arról számolt be, hogy a Tesla, a SpaceX és a SolarCity összesen 4,9 milliárd dollárt kapott különböző szövetségi ügynökségektől.

A Grid News idén áprilisban közzétett elemzése szerint a Tesla 6 milliárd dollárnyi hatósági adókedvezményben részesült – ez a manőver a Trefis pénzügyi adatszolgáltató cég szerint azt eredményezhette, hogy a vállalat nyereségesebbnek tűnt, mint amilyen valójában.

A nyilvánosság előtt azonban Musk határozottan szubvencióellenes álláspontot képvisel.

Még 2015-ben egy pénzügyi szakértő arra figyelmeztetett, hogy végül a kormánykassza nem lesz olyan nyitott Musk számára.

Mindenképpen oda megy, ahol kormányzati pénz van. Ez egy nagyszerű stratégia, de a kormány egy nap el fogja vágni a forrást

– mondta Dan Dolev, a Jeffries Equity Research elemzője a LA Timesnak.

És az FCC legutóbbi hírei alapján úgy tűnik, hogy ez talán éppen most fog bekövetkezni.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk