élelmiszerbolt bevásárlókocsi

Gyorsan szerezzük be, mert hamarosan nagyon megdrágul ez az élelmiszer

Az elmúlt év első felében extrém dráguláson ment keresztül az olívaolaj.


Az aszály és a nagy hőség 2022-ben Európa-szerte sarokba szorította az olajbogyó-termelő régiókat, ami gyenge szüreti szezont okozott, és a készletek csökkenését, valamint a termékek drágulását eredményezte.

Az olyan jelentős olívaolaj-termelő és -exportáló országok, mint Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália alacsonyabb termésmennyiséget jeleznek előre. Egyedül Olaszország, a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője, a Mezőgazdasági és Élelmiszerpiaci Szolgáltató Intézet szerint a 2022/23-as szezonban várhatóan 37%-kal kevesebb olajat fog termelni, mint tavaly.

Ez is érdekelhet: A kártyás költéseinkre is kihat az élelmiszer-drágulás

A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat szerint Európában a valaha mért egyik legmelegebb nyár volt a 2022-es, és több hosszan tartó és intenzív hőhullám sújtotta Nyugat- és Észak-Európa egyes részeit. A kontinensen a valaha mért második legmelegebb június a tavalyi volt, az átlagosnál mintegy 1,6 °C-kal magasabb hőmérséklettel, illetve a legmelegebb október, az átlagosnál közel 2 °C-kal magasabb hőmérséklettel.

A változó éghajlat pedig elkerülhetetlenül az olajbogyótermelés változékonyságát fogja eredményezni. A bizonytalan hőmérsékleti minták és az egyre intenzívebbé váló időjárási események miatt a növények nem ugyanazzal a kiszámítható környezettel szembesülnek, amelyre az infrastruktúrát és a vállalkozásokat építették.

Ha tovább olvasnál: Nem várt dolog történt a magyarok kedvencével, a trappistával

Az aszály és a hőhullámok pedig nem csak az olívaolaj mennyiségére lesznek hatással, hanem az ízére is.

A helyzet orvoslása érdekében a Filippo Berio, Olaszország egyik legkelendőbb olívaolaj-márkája fenntartható kezdeményezésekbe fektet be, hogy biztosítsa a minőségi olívaolaj megbízható forrását.

A kutatással elősegítjük az olajbogyó biodiverzitását, amely több fajtát termeszt, beleértve az ősi és a kevéssé hasznosított fajtákat is, hogy olyan termőképes fajtákat fedezzünk fel, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. Már 18 alulhasznosított fajta mutatott nagyfokú ellenálló képességet

– nyilatkozta Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója.

A figyelmetekbe ajánljuk