Egy elektromos autót töltenek.

Az elektromos autókat számos kritika éri. A bírálók egy része szerint csak nagyon macerásan lehet velük eljutni A-ból B-be, más szóval csak egyfajta második számú, városi járműnek alkalmasak. De vajon mennyi igaz mindebből? Az alábbi cikkben sorra vesszük az elektromos autók legfontosabb tulajdonságait.


Mennyibe kerül egy elektromos autó megvásárlása?

金 运 /Unsplash

Az elektromos autók megvásárlása általában drágább, mint a benzinüzemű társaiké. Az árak a legtöbb esetben 10 és 25 millió forint között mozognak, de mind a lejjebbi, mind a feljebbi árkategóriában is találhatunk különböző modelleket. A világ számos országában azonban különböző ösztönző programokat találtak ki, amelyek segítségével olcsóbban lehet hozzájutni elektromos járművekhez.

Gazdaságos az elektromos autó?

Az elektromos autók megvásárlása többe kerül, de üzemeltetésük megfizethetőbb, mint a benzinüzemű autóké. Egyrészt alacsonyabbak az üzemanyagköltségek. Egy elektromos jármű feltöltése évente átlagosan 120 és 160 ezer forintba kerül, attól függően, hogy mikor és hol töltöd fel. Összehasonlításképpen, egy benzines autó tankolása évi sokszázezres, esetenként akár milliós tétel is lehet. Másrészt az elektromos autók karbantartása és szervizelése is sokkal olcsóbb, mivel kevesebb mozgó alkatrészük van, és nincs szükségük olajcserére.

Mennyire környezetbarátok az elektromos járművek?

niko photos/Unsplash

Sokan a környezetvédelem érdekében választják az elektromos járműveket. A teljesen elektromos autók kipufogógáz-kibocsátása nulla, de nem 100%-ban kibocsátásmentesek. A legtöbb elektromos jármű akkumulátora lítiumalapú, és előállítása több energiát igényel, mint a benzinüzemű autóké. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az elektromos autók és a plug-in hibridek élettartamuk alatt kevesebb szennyezőanyag-kibocsátást okoznak, mint a benzinüzemű autók.

Az elektromos autók költséghatékony, környezetbarát közlekedési módot jelenthetnek, és egyre inkább életképes megoldást kínálnak a globális szennyezési gondjainkra. Az előbbi állítást igazolja az a tény is, miszerint egyes országok és autógyártók már most azt ígérik, hogy a közeljövőben megszüntetik a benzin- és dízelüzemű autók gyártását.

Milyen messzire mehetek egy elektromos autóval, mielőtt újra kell tölteni?

Az útviszonyoktól és a vezetési szokásaidtól függően átlagosan 140-450 km tudsz menni egy feltöltéssel. Ez a legtöbb ember számára, aki napi 80 km-nél kevesebbet utazik, abszolút megfelelő. Egészen a közelmúltig az elektromos autók töltése komoly problémákat okozott, de az elmúlt időszakban Európa-szerte számtalan új töltőállomás épült, ami nagyban megkönnyíti az elektromos autósok dolgát. Ettől függetlenül nagyon nem mindegy, hogy az autód milyen töltési sebességre képes. Amennyiben mindenképpen hosszú utakra akarod használni az elektromos járművedet, akkor érdemes olyan modellt választanod, amely alkalmas gyorstöltésre is.

Beyond Zero – Túl a zéró emissziónForrás: The Personal


A figyelmetekbe ajánljuk