bengáli macska a fűben

Méregdrága kedvencek: 4 macskafajta, amik kisebb vagyont érnek

A tehetős és olykor elvakult állattartók hajlandóak hatalmas összegeket költeni egy-egy ritka macskára. Mi pedig bemutatjuk a világ négy legdrágább fajtáját: íme a legértékesebb cicusok 2023-ban!


4. Perzsa

feh\u00e9r perzsa macska

Shutterstock

A perzsa macskáka története a 19. századi Perzsiába (a mai Irán) vezethető vissza, bár számos történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy a fajta már több száz évvel Krisztus előtt is létezett.

Nyílt, pászkaszerű arcukról és dús, hosszú szőrzetükről ismertek. Emellett szelíd és kedves személyiséggel rendelkeznek, és könnyen alkalmazkodnak egy zajos háztartáshoz. A perzsa macskák természetüknél fogva játékosak, kifejező szemük pedig aranyos és elbűvölő megjelenést kölcsönöz nekik. Az ápolásukat illetően viszont körültekintőnek és alaposnak kell lenni, mivel hosszú szőrzetük hajlamos a szőrgombolyodásra és a gubancolódásra.

Az áruk pedig elérheti akár az 5 ezer dollárt is.

Ez is érdekelhet: Hiányzó részletek derültek ki a macskák háziasításával kapcsolatban

3. Bengáli

beng\u00e1li macska

Shutterstock

A bengáli macskák vad és egzotikus megjelenésűek, viszont ideális házimacskák. Ez a fajta foltos szőrzetéről és izmos testfelépítéséről ismert. A bengáli macska háziasított, de eredete az 1970-es évekre vezethető vissza, amikor egy vad ázsiai leopárdmacskát háziasított rövidszőrűekkel párosítottak.

Szórakoztató háziállat, mivel aktív és okos. Ezt a fajtát azonban kihívás lehet otthon tartani, mivel kíváncsiak, és kíváncsiságukat akváriumokba ugrással, kapcsolókkal való játékkal, csillárokról való lógással és egyéb bohóckodással elégítik ki.

Egy gyönyörű bengáli a megfelelő törzskönyvvel, generációval és szőrzetminőséggel akár 25 ezer dollárt is érhet.

2. Savannah

savannah macska

Shutterstock

A vadon élő afrikai szerválmacska és a házi perzsa macska hibridjét, az első Savannah-t 1986-ban hozta létre Judee Frank bengáli tenyésztő. Ez a fajta hamar népszerűvé vált, a tenyésztő egyesületek pedig az 1990-es évek közepén hivatalosan is elfogadták.

A kutyákhoz hasonlóan a szavanna macskák is rendkívül hűségesek. Nyitottak a más háziállatokkal és idegenekkel való szocializálódásra, ha már fiatal korukban kiképzik őket. Az idegenekhez nem szokott szavannák morogni és sziszegni kezdenek. Ezek a macskák erősek és mozgékonyak, emellett okosak, kíváncsiak, játékosak. Sok mozgásra van szükségük.

Ennek a fajtának az ára a nemtől és a besorolástól függ, és egy díjnyertes F1-es nőstényért akár 50 000 dollárt is elkérhetnek.

A hibridek besorolása hivatalosan a „filial generation number" alapján történik: minél alacsonyabb az „F" szám annál közelebbi a szervál rokonság (szavannák esetében) vagy a leopárdmacska rokonság (bengáliak esetében).

Olvasd el ezt is! Génszerkesztéssel hoznának létre hipoallergén macskákat

1. Ashera

Shutterstock

Az Ashera akár 125 ezer dollárba (40 millió forint!) is kerülhet, mivel rendkívül ritka fajtáról van szó. Egy Los Angeles-i székhelyű cég évente mindössze öt cicát tenyészt ebből a típusból.

Esztétikailag az Ashera a hópárducra hasonlít a mintázatát tekintve. Viselkedése és temperamentuma azonban a szavanna macskákéhoz hasonló. Sőt, egyes szakértők azt állítják, hogy a genetikai vizsgálatok szerint az Ashera macskák nem mások, mint Savannah F1 macskák.


A figyelmetekbe ajánljuk