róma colosseum

Kiderült, mennyit ér pontosan a római Colosseum

A Colosseumot, Róma városának ikonikus emlékművét beárazták – valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, hogy az összeg elképesztő.


Egy hétfőn közzétett jelentésében a brit székhelyű Deloitte LLP pénzügyi tanácsadó csoport becslése szerint a műemlék társadalmi értéke 77 milliárd euróra ( 33 ezer milliárd forint) rúg írja a RobbReport.

Ezt az értéket a legtöbb olasz érzékeli, és nem csak azok, akik sűrűn látogatják

– olvasható a tanácsadó cég a jelentésben.

A számadat nem az amfiteátrum Rómához való gazdasági hozzájárulásának meghatározása. Ezt a számot pedig nem olyan tényezők alapján számították ki, mint a jegyeladások, a látogatottság és a turisták által a helyi vállalkozásokhoz érkező készpénz általános eloszlása.

A Deloitte értékelése ennél sokkal egyszerűbb. Csupán olaszokat kérdezték arról, hogy mennyit tennének meg anyagilag az amfiteátrum megőrzéséért, még akkor is, ha „közvetlenül nem használják, még közvetett hasznot sem húzhatnak belőle"

A rómaiak átlagosan 59 eurót (24 ezer forint) voltak hajlandóak fizetni, míg a Rómán kívül élő olaszok 57 eurót ajánlottak fel. A válaszadók több mint 90 százaléka pedig azt mondta, hogy a műemléket minden körülmények között meg kell őrizni, még akkor is, ha ez állampolgári befizetéseket jelent.

Marco Vulpiani, a tanulmány értékbecslési vezetője a következőképpen nyilatkozott:

Egy olyan ikonikus építmény esetében, mint a Colosseum, az értéknek olyan dimenziójára kell hivatkozni, amely magában foglalja a tárgyi és az immateriális értéket is. Ebben az értelemben a Colosseum immateriális értéke nagyobb lehet, mint az általa termelhető gazdasági hasznokhoz kapcsolódó összeg.

Vulpiani szerint a Colosseum immateriális értéke részben az egyedülálló és csodálatos helyszín közelségének és látványának, valamint az Olaszország számára szimbolikus jelentőségének köszönhető.

A Colosseum i. e. 80-ban készült el, és ma is a világ legnagyobb álló amfiteátruma. A világjárvány előtt évente több mint 7 millió látogatót vonzott, illetve évente mintegy 1,39 milliárd euróval járult hozzá Olaszország GDP-jéhez. A Deloitte szerint a műemlék mintegy 42 700 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat.

A felmérés pedig arra a következtetésre jutott, hogy Olaszország, ahol a világon a legtöbb UNESCO világörökségi helyszín található, jobban ki tudja használni kulturális örökségét a gazdasági fejlődés és a lehetőségek motorjaként.

A figyelmetekbe ajánljuk