sör és sörkorcsolya

A jövőben kevesebb bűntudattal fogyaszthatunk sört és chipset

Persze csak mértékkel.

Egy brit startup, a CCm kifejlesztett egy olyan technológiát, amely jócskán lecsökkenti az élelmiszerek gyártásánál előállított széndioxid-kibocsátást. Egészen pontosan a sörök és a sörkorcsolyák előállításánál mérsékeli azt.

Alapvetően az élelmiszerfogyasztásunk a Föld károsanyag-kibocsátásának az egyharmadáért felelős: a termelés, előállítás, csomagolás és szállítás összessége rendkívül környezetszennyező. Ezt redukálja le a CCm fejlesztése, ami 70%-al kevesebb széndioxid-kibocsátást ígér a befektetőinek.

A technológia abból áll, hogy amikor a sört erjesztik, akkor a keletkező szén-dioxidot a burgonyahulladékokhoz használják fel, amiből műtrágya keletkezik, majd belőle a következő évben a chipsek és különböző sörkorcsolyák alapanyagába, a burgonyának a földjébe keverik. Így a sörfőzés kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, és a műtrágya előállítása is jóval kevesebb levegőterhelést okoz.

Mindez az idén már átesett a kötelező tesztelési folyamatokon, és jövőre már elkezdődhet a használata is. A fejlesztésre rögtön lecsapott Walkers snackgyártó vállalata, akik leicesteri gyárukban már 2022-re így fogják előállítani a burgonyatermesztéshez készített műtrágyát.


A figyelmetekbe ajánljuk