junk food hambi

Amikor csak kószálunk és hóbortosan keresgélünk valami rágcsálni valót, egy kép jelenik meg az agyunkban, ami az egészségtelen ételek felé terel minket.


kex s\u00fcti nasi

Unsplash/Bruna Branco

Néhány tudós ezt hívja „optimális raktározási elméletnek", ami azt javasolja az agyunknak, pontosabban a kognitív térképének, hogy prioritásban kezelje a legkalóriadúsabb rágcsákat.

A vadászgyűjtögető őseink, akik sosem tudták, hogy a következő étel mikor várható, ezek a mentális jelzések nagyon hasznosak lehettek. Egy modern ember végig turkálja a konyháját és folyton nasi után matat, de az új kutatás arra mutat rá, hogy ez sokszor átkos más a modern ember számára.

A térbeli memóriát 512 résztvevővel tesztelték, és bizonyítást nyert, hogy az emberi térbeli feldolgozás implicit módon elfogult a magas kalóriatartalmú ételek irányában.

A résztvevők nagyobb valószínűséggel emlékeztek a csokoládés brownie és a burgonya chips helyére, mint az egészséges ételekére, mint például az almáéra vagy a paradicsomra.

A természetben az állatok általában először magas energiatartalmú ételeket keresnek, de hogy vajon az embereknek megvan-e ugyanaz az impulzusuk, és hogy ez magasabb szintű kognitív feldolgozással jár-e, mint a reflex, az még vitatható. Bővebben a sciencealert olvasható a kutatásról.


A figyelmetekbe ajánljuk