Újra megvizsgáltak modern technológiával egy több évtizedes leletet, amiről kiderült, hogy a legelső olyan nem madár dinoszaurusz, aminek a pávához hasonló jellemzői vannak.


Paleontológusok egy csapata alaposabb vizsgálatokat végzett egy több évtizedes Brazíliában talált leleten és egészen szokatlan dologra bukkantak. Az Ubirajara jubatus nevű theropod dinoszaurusznak, ami 110 millió évvel ezelőtt élt a Gondwana szuperkontinensen, hosszú sörénye volt és vállából merev szerkezetű hosszú szálak álltak ki. A lapos és kemény kinövések arra szolgáltak, hogy vonzzák a nőstény egyedeket, elrettentse a riválisokat, továbbá elriassza a potenciális ragadozókat vele.

Ilyen, a pávákéhoz hasonló funkciójú és komplikáltságú külső felépítést egyébként még sose fedeztek fel olyan dinoszauruszon, ami nem madárféle volt. A nemét bár nem tudták megállapítani, de számtalan hasonlóság alapján mai madárfajokkal, valószínűleg hím leletről lehet szó. Vagyis a tudósok megtalálták a legkorábbi formáját a páváskodásnak. Az Ubirajara félszáraz környezetben élt, amely egy ősi tengert határolt, és a kutatók szerint valószínűleg apró hüllőkkel és kétéltűekkel táplálkozott.

(Forrás: Gizmodo)


Friss

Lady Gaga lett a Dom Pérignon legújabb arca

Debütált a Dom Pérignon rosé 2005 limitált kiadású jeroboam palackja, amit nem mást, mint az többszörös Grammy - és Oscar-díjas énekesnő, Lady Gaga tervezett Nicola Formichetti divatigazgatóval.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk