Az első fosszilis tollmaradvány 150 millió évvel azelőttről maradt fenn. Bár már több mind 150 éve felfedezték, a toll körül szinte minden tény feltáratlan maradt.


A tudósok megpróbálták kiszámolni, hogy mikori lehet a toll. Vizsgálataik alapján először egy késő jura korszaki élőlényre gondoltak, de a vita újabb hullámokat szült 2019-ben, és a kutatók úgy vélték, hogy a maradvány mégis inkább kőnyomtatás kori lehet. Ez a toll egyébként arról híres, hogy az „a világ első madártollaként" emlegetik.

Más kutatók azonban nem ennyire biztosak ebben. Újabb vizsgálatok azt támasztják alá, hogy ez az izolált toll, valóban úgy alakulhatott ki, ahogyan más madarak tollai is a kőnyomtatás korában. Ráadásul ez a lelet más csontmaradványokkal együtt került elő ebből a korszakból.

A helyszín önmagában jobb magyarázat arra, hogy vitathatatlanul új fajok kerültek elő, de a kutatások mégis vitatják ezt, mivel a madarak és a tollaik együtt vizsgálandók.

„A 2019-es tanulmány ugyanis egy alternatív feltételezéssel állt elő, egy valószínűsíthető dinoszauruszt írt le, és mivel nem bizonyítható kellőképpen, ezért nem vehető biztosra az eredmény"

– magyarázták a kutatók a bizonytalanság okát.

Sok egyéb litográfiai lelettel hasonlították össze a tollat, néhány olyan volt, ami ugyanabból a maradványterületről jött, de az új kutatások vitatják azt a tényt, hogy a toll egyáltalán ebből a korszakból való-e. Alakra és méretre is hasonlít más ebből az időszakból származó maradványra.

„159 éve van egy komoly vita a toll körül, hogy vajon ugyanazokhoz a fajokhoz tartozik-e, mint amiket más litográfiai maradványoknál találtak. Ugyanis ott egy testhez ugyanaz a színű lelet tartozott"

– jelentette ki Ryan Carney a Dél-Floridai Egyetemről, melyről a Science Alert cikke számolt be.

Friss

Reklámsorozatot adott ki Kendrick Lamar a Calvin Kleinnal

A kisfilmeket Dave Free veterán kliprendező készítette, aki a rapper videóit is szokta általában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk