Óriási árvizek nyomait fedezték fel a Marson

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Intézet közös kutatása alapján, több milliárd évvel ezelőtt hatalmas ősi árvizek miatt lehetett víz alatt a vörös bolygó.


Amennyiben a kutatás eredményei valósak, úgy kijelenthető, hogy az ősi Mars felszínét ezek az áradások formálták, valamint, hogy a bolygó klímáját is megváltoztatták – olvasható a Futurism beszámolója a tanulmányról, mely eredetileg a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

A beszámolóból az is kiderül, hogy ezek az árvizek négymilliárd évvel ezelőtt kezdődhettek, azt követően, hogy bolygót egy nagyobb meteor eltalálta. A becsapódás egy láncreakciót indított el a Marson: a meteor földbe érkezését követően óriás hőt termelt, melynek hatására megolvadtak a bolygó jégsapkái, ami azt eredményezte, hogy megnőtt a levegő vízpára-tartalma, óriási felhők gyűltek, és nagyobb mennyiségű esővíz zúdult a felszínre.

A kutatást végző szakemberek a NASA Curiosity roverének adataival dolgoztak. Amennyiben eredményeik igazak, azt feltételezhetjük, hogy a Mars valóban lakható égitest volt egykor.

A figyelmetekbe ajánljuk