A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Intézet közös kutatása alapján, több milliárd évvel ezelőtt hatalmas ősi árvizek miatt lehetett víz alatt a vörös bolygó.


Amennyiben a kutatás eredményei valósak, úgy kijelenthető, hogy az ősi Mars felszínét ezek az áradások formálták, valamint, hogy a bolygó klímáját is megváltoztatták – olvasható a Futurism beszámolója a tanulmányról, mely eredetileg a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

A beszámolóból az is kiderül, hogy ezek az árvizek négymilliárd évvel ezelőtt kezdődhettek, azt követően, hogy bolygót egy nagyobb meteor eltalálta. A becsapódás egy láncreakciót indított el a Marson: a meteor földbe érkezését követően óriás hőt termelt, melynek hatására megolvadtak a bolygó jégsapkái, ami azt eredményezte, hogy megnőtt a levegő vízpára-tartalma, óriási felhők gyűltek, és nagyobb mennyiségű esővíz zúdult a felszínre.

A kutatást végző szakemberek a NASA Curiosity roverének adataival dolgoztak. Amennyiben eredményeik igazak, azt feltételezhetjük, hogy a Mars valóban lakható égitest volt egykor.

Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk