man in blue jacket wearing yellow hard hat

Egy új tanulmány szerint a COVID-19 gyorstesztek, amelyek kizárólag orrból vesznek mintát, nem feltétlenül mutatják ki az omikront a fertőzés korai napjaiban. De a szakértők nem értenek egyet abban, hogy a torokból is mintát kell-e venni.


Egy amerikai kutatócsoport kedden közzétett kis tanulmánya szerint az orrtamponnal végzett gyorstesztek nem mutatták ki az omikront egy-két nappal a kezdeti fertőzés után, amelyet a toroktamponnal végzett laboratóriumi vizsgálattal igazoltak. A kutatók szerint négy résztvevő terjesztette a fertőzést, mielőtt a gyorstesztjeik pozitívnak mutatták volna a fertőzést.

A tanulmány, amelyet még nem publikáltak orvosi folyóiratban, és amelyet más tudósok sem vizsgáltak meg szakértői értékelés keretében, kiegészíti a felmerülő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a gyorstesztek esetében a torok- és orrtamponok együttesen jobban kimutathatják az omikront, mint az orrtamponok önmagukban.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azonban kedden közleményben azt mondta, hogy a gyorsteszteket a használati utasításuknak megfelelően kell használni, hivatkozva a saját torokból való mintavétellel kapcsolatos biztonsági aggályokra, amelyek használata bonyolultabbak, mint az orrtamponok. A toroktamponokat az amerikai Járványkezelési és Megelőzési Központ útmutatása szerint képzett egészségügyi szolgáltató is gyűjtheti, közölte az FDA.

A vizsgálatban öt New York-i, Los Angeles-i és San Francisco-i munkahely 30 résztvevője vett részt. Valamennyi résztvevő teljes körűen oltott volt, és kapott egy emlékeztető adagot, és 28-an közülük omikronnal rendelkeztek, közölték a tanulmány szerzői. Egy öt résztvevőből álló alcsoportban a nyálban lévő vírusrészecskék egy-két nappal azelőtt tetőztek, hogy egy orrgyorsteszttel kimutatták volna őket, mondták a kutatók.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk