A Beatles-rajongók kedvelt londoni utcája, az Abbey Road egy utcanévtáblája jóval magasabb összegért kelt el a vártnál.

A londoni St. John's Wood városnegyed utcája neves lemezstúdiónak ad otthont, valamint egy ikonikus Beatles-album is viseli a nevét, borítóján látható a popzene történetének egyik leghíresebb felvétele, az Abbey Road zebráján átkelő négy zenész. Az Abbey Road a világ egyik leghíresebb lemezstúdiója. Az eredetileg kilencszobás házat 1829-ben építették, 1928-ban a Gramophone Company vásárolta meg, ők alakították át hangrögzítő stúdióvá. Eleinte klasszikus zenei felvételeket készítettek, de repertoárjuk gyorsan bővült jazz- és popzenével.

A Beatles-szel történt együttműködés eredményeképp az 1970-es évektől az utca szerepel a turisztikai célpontok között, mi több, a képen látható zebrát 2010 decemberében a zebrát a nemzeti örökség részévé nyilvánították.

A BBC csütörtöki beszámolója szerint tábla leütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot:

37 200 fontot (15,7 millió forint) adtak érte.

Egyébként az utcanévtábla egyike a legendás, fehér alapon fekete és piros westminsteri utcanévtábláknak, amelyeket 1967-ben tervezett Sir Misha Black brit építész és dizájner. Az árverésen ezen kívül további 274 utcanévtábla is új gazdára lelt.

A westminsteri városi tanács megbízásából eladott tételek összesen 143 517 fontot hoztak (nagyjából 60,5 millió forint),még az utolsó pillanatokban is érkeztek licitek a világ minden tájáról.

Wikimedia

„Londoniként elejétől a végéig óriási móka volt a város utcanévtábláinak elárverezése, nagy megtiszteltetés, hogy a részese lehettem"

– mondta Catherine Southon, a nevét viselő aukciósház tulajdonosa.

„Döbbenetes volt az árverést kísérő érdeklődés és a nemzetközi licitharc"

– tette hozzá.


(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk