Nem csak csokoládéról és rózsáról szól a nőnap

Honnan indult a nőnap, miért ma ünnepeljük, hogy néz ki a történelme? Mutatjuk.


A nőnap az 1900-as években alakult ki, amikor az iparosodott társadalmakban elkezdődtek a női mozgalmak. 1908-ban 15 ezer nő vonult utcára, hogy a magasabb bérezésért, rövidebb munkaóráért és szavazati jogért tüntessenek. A megmozdulások hatására 1909-ben ünnepeltek először nőnapot Amerikában, ami ekkor február 28-a volt. 1913-ig a nőnapot február utolsó vasárnapján ünnepelték.

1910-ben a Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciáján, Koppenhágában Clara Zetkin német szociáldemokrata vetette fel egy nemzetközi nőnap megtartását, amely a követelések nyomatékosítása, szorgalmazása miatt válhatott akkor fontossá. A konferencián résztvevő 100 nő a világ 17 országából jóváhagyta Zetkin ötletét és meghirdette a nemzetközi nőnapot.

1911-ben a konferencia hatására először Ausztriában, Németországban, Svájcban és Dániában ünnepelték meg a nők nemzetközi napját, ami ekkor március 19-ére esett. Ekkor egymillió nő és férfi vett részt a nemzetközi nőnap gyűlésein, melyek a nők jogaira fókuszáltak. Néhány nappal később, március 25-én egy New York-i gyári tűzesetben több mint 140 nő vesztette életét, ami még inkább felhívta a figyelmet a rossz munkakörülményekre.

Az első világháború elleni béketüntetés előestéjén 1913-ban az orosz nők még február utolsó vasárnapján, 23-án ünnepelték a nemzetközi nőnapot, ám ezt később a Gergely-naptárban való neki megfelelő március 8-ra tették át és ekkor kezdték ünnepelni.

1914 március 8-án egy női szüfrazsett megmozdulás tört ki Londonban, Sylvia Pankhurst felszólalót és kampányolót ekkor tartóztatták le, mivel a Trafalgar Square-n szeretett volna beszédet mondani. 1917 február 23-án továbbá (ami a Gergely-naptár szerint március 8-a), az orosz nők tüntetése elérte célját és megkapták a szavazati jogot.

Az ENSZ 1975-ben ünnepelte először a nemzetközi nőnapot. 2011-ben pedig Barack Obama amerikai elnök a márciust a nők történelmi hónapjának hirdette ki, mivel a nemzetközi nőnapnak ekkor ünnepelhettük 100 éves évfordulóját.

A március 8. manapság kevés nőjogi aktivitással jár, pedig még mindig lenne mit tenni e téren. Napjainkban apró ajándékokkal és virágokkal köszöntjük a nőket. Jobb lenne, ha inkább tennénk valamit a nemek közötti egyenlőségért.

(Forrás: International women's day)


A figyelmetekbe ajánljuk