chili iss
Twitter/ISS Research

Űrben termesztett chiliből készítettetek tacót a NASA asztronautái

Először termesztettek chilipaprikát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok, és a nagy lelkesedéstől a NASA egyik űrhajósa rögtön fel is használta az ott készített tacóhoz.

A magokat még júniusban vitték az ISS-re – NASA kísérletének részeként – hogy kiderüljön, milyen ételeket lehet termeszteni az űrben. A teszt célja az volt, hogy kiderüljön, milyen lehetséges élelmiszerforrásokat lehet felhasználni a hosszú küldetésekhez, akár a Marsra való eljutáshoz.

Nos, chilit biztosan. A NASA közlése szerint az első paprikákat előző pénteken szedték le.

Megan McArthur, a NASA űrhajósa pénteken tweetelt arról, hogy a legénység rögtön megkóstolta a paprikákat, amit egy marhahúsos, zöldséges tacóban használtak fel.

McArthur szerényen az „eddigi legjobb űrtacónak" nevezte a menüt. Hozzátette, hogy az űrhajósoknak egy kérdőíveket kellett kitölteniük, miután megkóstolták a paprikát.

.A NASA júliusban közölte, hogy a paprikák körülbelül négy hónapig fognak nőni a Plant Habitat-04 vizsgálat részeként – ez volt az első, hogy az ISS-en magoktól az érésiig termesztettek chilipaprikát.

A NASA szerint a legénység nyugodtan megeheti a paprikát, ha jónak tűnik, de néhányat vissza kell hozzanak a Földre is a további tanulmányozás céljából.

A NASA azért is erőlteti ennyire az űrben termesztett élelmiszerek termesztését, mert az logisztikai előnyökkel jár a Földről hozott csomagolt élelmiszerekhez képest, illetve az űrnövények gondozása pszichológiailag is jót tesz a legénység számára – nem beszélve arról, hogy a távolabbi utak során az ellátást részben az űrhajósoknak kell majd megoldani.

(Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk