aszteroida föld

Illusztráció

Bolygóvédelem: a NASA és a SpaceX hamarosan szétlő egy aszteroidát

Holnap, azaz november 23-án, csendes-óceáni idő szerint 22:21-kor startol a NASA és a SpaceX közös bolygóvédelmi küldetése, a DART (Double Asteroid Redirection Test)-misszió. Az űreszköz a SpaceX Falcon 9 rakétájával indul útnak a Vandenberg légibázisról, amely a kaliforniai partok közelében, Los Angelestől 257 kilométerre található.

A SpaceX Twitteren már megerősítette, hogy az utolsó tűzvédelmi vizsgálatokat is befejezték, így minden adott a keddi starthoz.

Mint ismert, a küldetés célja célja a Földre potenciálisan veszélyes, összeütközésre képes nagyobb aszteroidák felderítése és azok kockázatának értékelése – szükség esetén pedig a katasztrófa elhárítása.

A bolygóvédelem két fázisból áll. Az elsőben minél több űrsziklát kell keresni az űrben, majd az aszteroidákat közelről kell követni ahhoz, hogy a tudósok modellezni tudják a pályákat, és össze tudják hasonlítani azokat a Föld pályájával a jövőre nézve. Eddig a NASA adatai szerint a tudósok több mint 27 ezer földközeli aszteroidát azonosítottak, amelyek közül közel 10 ezer nagyobb, mint 140 méter átmérőjű. Ez az a méret ahol már a szakértők attól tartanak, hogy az aszteroidák jelentős regionális károkat okozhatnak.

Hogy megértsük, miért aggódnak a tudósok az aszteroidák miatt, gondoljunk a dinoszauruszok sorsára. A bolygóvédelem szakemberei éppen azt a fajta becsapódást próbálják elkerülni, amely 66 millió évvel ezelőtt bekövetkezett.

Szerencsére a bolygóvédelmi szakemberek nem tudnak olyan nagyméretű aszteroidáról, amelyik a Földbe csapódna. De ha mégis azonosítanának egyet, akkor a bolygóvédelem második fázisa lép életbe: megpróbálnak tenni valamit, hogy az emberiség ne jusson a dinoszauruszok sorsára.

Az űreszköz a Didymos nevű aszteroidához fog eljutni, körülbelül egy év alatt (az aszteroida 11 millió kilométerre van). Az eszköz az elektromos meghajtási rendszerének energiaellátásához kihúzható napelemeket fog használni.

A Didymos 780 méter széles, és 2,26 óránként tesz meg egy fordulatot. Van egy Dimorphos nevű másodlagos teste, amely 160 méter széles. A két égitest alig több mint 800 méterre van egymástól.

A fedélzeti kamera és az autonóm navigációs szoftver segítségével az űrszonda majdnem 24000 kilométer/órás sebességgel fog a holdrészecskének ütközni. A NASA becslése szerint az ütközés a Dimorphos sebességét a Didymos körüli pályáján csak az egy százalék töredékével fogja megváltoztatni, ettől viszont a Dimorphos keringési periódusa több perccel módosulni fog, ami elég ahhoz, hogy a Földön lévő távcsövekkel megfigyelhető és mérhető legyen.

Azonban sok űrszakértőknek valódi etikai aggálya is van azzal kapcsolatban, hogy egy űrhajót egy aszteroidába csapnak, ami egy teljesen új kapcsolatot jelent az ember és az általunk lakott Naprendszer között. Ez már egy olyan mérföldkő, amikor nem csak utazunk benne, de befolyásoljuk és lényegében átrendezzük a Naprendszerünket. Ezt pedig nem feltétlen csak hasznos dolgokra lehet majd a jövőben használni.

Az az elképzelés, hogy képesek vagyunk mozgatni, kizsákmányolni, elpusztítani vagy megváltoztatni egy olyan természeti tőkét, mint egy aszteroida, alapvetően egy birodalmi világképhez kötődik, amely szerint az embereknek megengedett, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak

mondta a Space.com-nak Ellie Armstrong, a Delaware-i Egyetem űrgeográfusa.

A kritikusok azt is kifogásolják, hogy a nyilvánosság nem szólt bele az űrmisszióba, és hogy a technológiával való visszaélés (csekély) lehetősége is fennáll.

Valerie Olson, a Kaliforniai Irvine Egyetem antropológusa szerint az a technológia, amellyel valamit meg lehet mozgatni, fel lehet használni, azt fegyverré is lehet változtatni.

Egy másik vitatott kérdés az űrügynökség erőforrásainak elosztása: egyesek szerint a küldetésre szánt 330 millió dolláros alapot jobban el lehetne költeni olyan nagyon is valós – és kihalási szintű – problémák ellensúlyozására, mint például az éghajlati válság.

A NASA közvetítése a DART indításáról a NASA TV-n, az ügynökség alkalmazásán és weboldalán keresztül lesz követhető.


A figyelmetekbe ajánljuk