Az információs technológia és térérzékelés kapcsolatát bemutató kiállítás június 27-ig lesz látogatható.


A Térügyek (Spatial Affairs) című, új kiállítás a modernista térszemléleteket mutatja be az információtechnológia szemszögéből.

A Ludwig Múzeum kiállítása korunk radikális változásaira igyekszik reflektálni. A tárlat rámutat arra, hogy teljesen megváltoztatta térérzékelésünket az információs technológia. Arra invitál, hogy felülvizsgáljuk háromdimenziós térfelfogásunk, mivel már-már nehézkessé vált a valós és virtuális világok szembeállítása.

A kibertértől a metaverse-ig találunk olyan digitális platformokat, melyek már nem a science fiction részei. A szimulációk, virtuális valóságok, vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok mind-mind valósággá váltak. Fontosságuk emiatt a valós terekéhez hasonló.

A Térügyek című kiállítás modern, konceptuális és kortárs műveken keresztül elemzi a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát, valamint egymásra utaltságát. A művek emellett megvizsgálják a tér fogalmán keresztül a tudomány és technológia fejlődését és azok társadalmi hatásait. Ezzel rámutatnak a két világ kölcsönös függésére.

A hetvenes években már megmutatták a számítógépes művészet úttörői (ilyen Hiroshi Kawano és Georg Nees is), hogy a számítógép alkalmassá vált a mesterséges terek létrehozására és reprezentációjára.

A kortárs művészek azonban megfogalmaznak egy kritikát is a digitális valóságokkal szemben. A Metahaven kollektíva 2016-os Information Skies (Információs egek) című digitális videómunkája például már szemlélteti a hálózati terek által generált komplikációkat és az álhírek okozta állapotokat is bemutatja.

Tamkó Sirató Károly 1936-os Dimenzionista manifesztuma, vagy Lucio Fontana negyvenes és ötvenes években létrehozott environmentjei továbbá bizonyítják, hogy az információs technológia kihatott a művészekre jóval a számítógép elterjedése előtt.

A Térügyek kiállításnak létezik egy online kiterjesztése is A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) címmel, mely a The Rodina design stúdió tervei alapján készült el. Az ingyenes online kiállításon egy multi-user környezetben találjuk magunkat, ahol a digitális műveket mozgó figurák reprezentálják.

(Forrás: Fidelio)

Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk