Egy aukció során egy ember egy táblát tart a kezében.

A Hamilton Aphrodité nevű szobor a 2,7 millió dolláros (870 millió forint) becsértékének kilencszereséért kelt el.


24,6 millió dollárért (7,8 milliárd forint) kelt el a Hamilton Aphrodité nevű ókori római márványszobor kedden a londoni Sotheby's aukciósház árverésén. A műalkotásért kifizetett végső összeg a 2,7 millió dolláros (870 millió forint) alsó becsérték kilencszerese volt. Az aukciósház szerint ezzel rekordot állítottak fel, mivel ókori márványszoborért még sohasem fizettek ekkora összeget.

A Kr. u. 1. vagy 2. századból származó márványszobor korábban Hamilton 8. hercegének skóciai birtokán, a Hamilton-palotában állt, ahol 144 éven át őrizték.

1920-ban a londoni Spink and Son kereskedők kezébe került, akik eladták egy William Randolph Hearst nevű amerikai nagyvállalkozónak. Hearst a szobrot a művészeti gyűjteménye nagy részével együtt egy ötemeletes bronxi raktárban tárolta, mielőtt 30 évvel később eladta egy New York-i műkereskedőnek.

Bár a mostani eredmény nagy szenzációnak számít, mégis elmarad a nyilvánosan eladott antik tárgyakra vonatkozó rekordtól, mivel a Sotheby's 2007 decemberében 57,2 millió dollárért (18,5 milliárd forint) adott el egy mészkőből készült, i. e. 3000-ből származó oroszlánfigurát.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk