Az értékes műalkotás tavaly tűnhetett el a nápolyi San Domenico Maggiore székesegyház múzeumából.


A világ legdrágább festményeként számon tartott Salvator Mundi című Leonardo da Vinci-kép egyik másolatának a járvány ideje alatt veszett nyoma. A lopás egész idáig fel sem tűnt a székesegyháznak, annak kiállítóterme ugyanis a koronavírus-járvány első hulláma óta zárva tartott.

Az eredeti, Jézust ábrázoló kép egy 2017-es aukción kelt el 450 millió dollár, azaz közel 133 milliárd forint értékben. A híres reneszánsz festő művét feltehetőleg a szaúd-arábiai koronaherceg, Mohammed bin Salman vásárolta meg, és a festmény azóta is a szaúdi Kulturális Minisztérium tulajdonában van. Ugyanakkor még 2019-ben felröppent hírek szerint az alkotásnak nyoma veszett, a műalkotás pontos hollétéről pedig azóta se tudni.

A Salvator Mundinak körülbelül húsz, Leonardo da Vinci műhelyében készült másolata maradt meg, amelyeket valószínűleg a mester egyik tanítványa készíthette 500 évvel ezelőtt. A nápolyi másolat az 1510-es években készült, és V. Károly római császár követe ajándékozta a város egyházi gyűjteményének.

Az ellopott másolatot házkutatás során, egy szekrénybe rejtve találták meg az olasz rendőrök.

Getty Images

Ezt követően az alkotás egy rövid időre visszakerült Rómába a Leonardo Rómában: hatások és örökség című kiállításra, ahol restaurálták, majd a kiállítás végén visszaküldték a nápolyi székesegyház múzeumába. Eltűnését követően az olasz hatóságok egy házkutatás során bukkantak rá egy szekrénybe rejtve.

via ContextUs

Friss

UFOkról készít dokusorozatot JJ Abrams

A négy epizódos miniszéria címe szimplán csak UFO lesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk